Romanen Markens grøde skildrer Isak og Inger Sellanrå som drar ut i ødemarken og gjennom hardt arbeid bygger en ny verden. Det viser seg at ødemarken ikke er eierløs. Isak og Ingers tilstedeværelse støter mot eldgammel samisk tilstedeværelse og den ville naturen med sine ville dyr og myrer. Og, selv om de har reist langt unna sivilisasjonen, sniker den seg likevel innpå. Hamsun så hvordan kulturen var i ferd med å endre seg, fra stedbundet jordbruk til en mer overflatisk og pengebasert bykultur. Denne spenningen, mellom natur og industrialisering, selvberging versus rå kapitalisme, kan ha gjenklang i dagens diskusjoner om klimakrise og overforbruk, og i populistisk lengsel etter det opprinnelige. Vi mennesker kan ofte erkjenne hva som er rett, men likevel mangle evnen til å leve deretter. Kan den mest populære romanen av norgeshistoriens kanskje mest kontroversielle forfatter gi innsikter vi kan bruke til å forstå vår egen tids største tema: klima- og miljøkrisene og en rett til å leve i pakt med naturens egen begrensning og syklus?

Tidligere har det prisbelønte teaterkompaniet Verk Produksjoner laget burleske, vanvittige og poetiske forestillinger med utgangspunkt i egne og andres livserfaringer. Nå har Trøndelag Teater utfordret dem til å gjøre sin versjon av Markens grøde, som Hamsun vant Nobels litteraturpris for i 1920.

Metoden er å gå den berømte teksten i møte med vår tids scenekunstneriske etos og estetikk. På denne måten føres Hamsun sammen med oss, i en nåtidig refleksjon.  Verk Produksjoner har tidligere gjestet teatret med forstillinger som Stalker og Det eviga leendet, som vant Heddaprisen for årets forestilling i henholdsvis 2013 og 2011. Denne gangen er det Gamle Scene som skal omformes på scenografene Signe Becker og Jakob Oredssons forførende og vakre vis, med Fredrik Hannestad i registolen. Sammen med Saila Hyttinen har Hannestad dramatisert romanen.

Trøndelag Teater er glad for at vi med denne produksjonen kan samarbeide med et av landets mest markante frie scenekunstkompani. I kraft av deres undersøkende metode kan vi trenge dypere inn i hva dette hamsunske minnelandskapet betyr for den enkelte og for den norske identiteten.

Spilles under Heddadagene 13.-14. juni 2023 på Oslo Nye Centralteatret

VANLIGE RABATTER

Grupperabatt: Gis ved kjøp av minimum 10 billetter. Vi sender deg billettene kostnadsfritt hvis dette avtales ved bestilling.

Rabatt for pensjonister, trygdede og vernepliktige.

Ca. 50% rabatt for barn t.o.m. 16 år/ studenter/ skoleelever i videregående skole. Gjelder oppsetninger på Hovedscenen og Centralteatret (NB! gjelder ikke gjestespill).

OBOS-rabatt (gjelder ikke oppsetninger i Trikkestallen).

Opplys om rabatt-type ved billettbestilling.