Et menneske dreper et annet fordi solen blir for varm. Hun blir selv dømt til døden, ikke bare på grunn av drapet, men også fordi hun ikke gråt i sin mammas begravelse.
Den fremmede er historien om Meursault som brøt brutalt med de andres normer. Historien er en hyllest til friheten, men en annen type frihet enn den som har blitt så dominerende i vesten i dag. Dette dreier seg om noe annet enn den raske, romantiske, liberale friheten som også preger oss i Oslo i 2023.
Frihet er en verdi vi har kjempet lenge for og som ingen kan ta for gitt! Idéer om individuell frihet gjennomsyrer valg vi tar som individer og samfunn. Men her i Norge – i en av frihetens mekka – sammenlignet med store deler av verden – lever flere og flere i alle aldre og livssituasjoner alene. Ofte mot sin vilje.
Kommentarfeltene i sosiale medier gir svake signaler med sterke uttrykk på en utvikling hvor fremmedfølelsen øker. Tilsynelatende frie individer sitter i små rom og koker opp verdensbilder som slipper å brytes mot andres virkeligheter gjennom dialog. Bak tosomhetens idyll, kan ensomheten råde.
Vi har aldri hatt flere kanaler å nå hverandre igjennom, samtidig øker ensomhet og fragmentering. Bortsett fra at dette er pussig, er det også dødsalvorlig: Det blir vanskeligere å mobilisere til alle typer endring, jo mer fremmede vi blir for hverandre. Teatret er på et vis en motkraft i dette: Vi er ensemblets kunstart. Vi jobber primært live og vi jobber med livets grunnbetingelser – sammen.
Når vi nå har brukt Den fremmede til å jobbe med skuespillerkunstens ekstremsport: monolog, og monologen finner sted i cellen, på «death row», kvelden før henrettelsen, så har vi skrudd til omstendighetene, nesten så stramt det går. Vi fremtvinger scenekunstens vilje til å utstille menneskelighet, som publikum kan speile sin egen frihetstrang og sine egne fengsler i.
Regien er ved Lena Sendstad og forestillingen er hennes mastereksamen ved KHiO (Kunsthøgskolen i Oslo).
Premiere 2. juni 2023 i Oslo Nye Teaterkjeller’n