Hvordan få frem det androgyne og lage kostymer som er kjønnsløse uten å bli klisje? Hvordan snakke om kjønn og identitet uten å tråkke noen på tærne? Og hvordan får man folk til å le av det som var morsomt for 500 år siden?
Dette er ting kostymedesigner Alva Brosten (30) og resten av det kunstneriske teamet stadig diskuterer.
Brosten er en ettertraktet kostymedesigner som jobber både med teater, film, reklame og styling. Arbeidet med Hva du Will, har vært en interessant jakt på det androgyne og et dypdykk i kjønn og identitet.
– Noen ganger kan det være et ferdig konsept og en klar bestilling, andre ganger er jeg mer fri til å delta i prosessen. Med Hva du Will har regissør Runar Hodne gitt meg frie tøyler, sier kostymedesigneren.
Hva er egentlig androgyne plagg?
– Jeg har snakket mye med Runar Hodne om kjønnsdebatten, det er så skummelt og lett å tråkke noen på tærne. Det finnes ingen regler. Vi må bare teste og prøve. Vi ville ha elementer der vi gjør alle helt like – ikke noe kjønnete plagg, det holder ikke bare å ta på en kvinne en herredress. Vi har jo kommet lengre i dag enn at man blir androgyn ved at en kvinne kler seg i en dress. Det handler om personen inne i dressen. Forvirringen i Shakespeares tekst må komme mer fra hvordan man er og beveger seg, enn hva personen har på seg, sier Brosten.
Konseptet de kom frem til var et spa, der like badekåper, badehetter og ansiktsmasker gir et kjønnsnøytralt uttrykk.
Humor på Shakespeares tid
Det er ikke første gang Alva Brosten jobber med en Shakespeare-forestilling. Hun har laget kostymer både til Romeo og Julie på Teatret Vårt i Molde, og til Richard III på KHiO.
Å jobbe med en komedie byr på andre utfordringer.
– Jeg synes det kan være vanskelig med Shakespeare å oppdatere seg når det gjelder humor. Vi ler jo ikke av det samme som den gang, sier Brosten og bruker en scene der Malvolio skal komme inn med gule strømper, noe som skal være overraskende og morsomt.
Men det får ikke nødvendigvis publikum til å le nesten 500 år senere.
– Humor er ferskvare. Så vi må tenke nytt. Det holder ikke med gule strømper.
Brosten har måttet utvikle strømpene til noe mer. Noe vi kanskje kan le av i dag.
Vokst opp med teater
Alva Brosten er fra Molde og er utdannet kostymedesigner fra KHiO. Med en mor som er tekstilkunstner og en far som var skuespiller, er yrket hun har i dag påvirket av dem begge.
– Jeg vokste opp på teatret, hang i salen og bak i kulissene, jobbet som sufflør og hadde lyst til å bli skuespiller.
Men da faren hennes flyttet til Oslo, og Brosten fikk se hvordan produksjonene foregikk på de store teatrene, skjønte hun at det var mange andre funksjoner og yrker som skal til for å lage teater.
Så etter å ha testet tilværelsen som akademiker og student, og innsett at hun ville gjøre noe mer håndfast, søkte hun og kom inn – på kostymedesign på KHiO.
Popartister og klassisk drama
Siden hun gikk ut derfra har oppdragene tikket inn, stadig oftere, stadig fler og stadig større. Den første jobben var konsert-styling av Lars Vaular i brudekjole på Øyafestivalen. Siden har 30-åringen jobbet med teater, film, opera, reklame og styling for musikere som Girl in red, og Ingrid Olava.
– Jeg jobber gjerne med flere ting samtidig. Det holder deg skjerpa.
– Har du en egen stil eller signatur?
– Jeg er veldig glad i lange bukseben og høye sko, men det er ikke alltid så praktisk for skuespillerne, så da kommer det sånne HMS-beskjeder inn fra sidelinja og jeg må justere. Jeg liker at det er mye farger og litt stort. Men jeg liker ikke at det blir for pent. Jeg er nok litt harry.
En kul og kunnskapsrik regissør
– Hva skal til for å være en god kostymedesigner?
– Man må være fleksibel. Det er jo teamarbeid og gruppearbeid. Man må ha en selvsikkerhet og tørre å stå for ideene sine. Ikke spre usikkerhet. Men det er også bra med motstand og refleksjon.
Dette er første gang Brosten jobber med regissør Runar Hodne.
– Han er veldig kul og utrolig kunnskapsrik. Jeg føler jeg er på forelesning på hver eneste prøve og møte med ham.
– Når kan du si deg ferdig med jobben?
– Jeg er ikke ferdig før på premieren.
(Intervjuet er hentet fra programmet for Hva du Will, Oslo Nye Hovedscenen 2022)