Oslo Nye Teater kan med rette kalle seg «arnested» for Espen Skjønbergs skuespillerkarriere. I 1935, 11 år gammel, sto han på scenen i Det Nye Teater i Jul på Ravnsholt. Året etter spilte han Gustav med hornet i Emil og detektivene. Som sønn av Henny og Eugen Skjønberg, fant han vel helt naturlig sin plass på scenen i så ung alder. Helt frem til år 2000 da han berørte oss alle i «Grand old man», var han jevnlig innom hos Oslo Nye. Han hadde et så intenst og ofte infernalsk, nesten skremmende nærvær, og han var en krevende medspiller og en hard negl for enhver instruktør.

Espen var alltid god. Så også som Phil Hogan i «Måne for livets stebarn» med Liv Ullmann og Toralv Maurstad. Det er vel forresten den eneste gangen Oslo Nye har hatt kritikere fra både London og New York i salen. Så i komedien «Splint» av Norvald Tveit, i Barthold Halles regi, skulle han gi en yngre medspiller en ørefik. I skuespillerfaget kan man jo slikt, men en dag smalt det skikkelig. En alvorsprat ble nødvendig. «Du var jo ikke på, jeg måtte få deg til å våkne», sa Espen.

Så ville Royal Exchange Theatre i Manchester ha Espen med i «En handelsreisendes død». Det var ikke småtterier. Det engelske skuespillerforbundet protesterte og sa jobben tilhørte en engelsk skuespiller, en stor sak, altså. Kulturdepartementene i begge land ble koblet på. Norge sa klart fra at om Espen ikke fikk spille i England så fikk ingen band fra England spille her. Da ordnet det seg.

En stor skuespiller er borte, kanskje den største vi har hatt. Lykkelige skal vi være som fikk jobbe med Espen Skjønberg i hans utrolige spenn av roller. Ingen kunne levendegjøre en rolle som han! Vi lyser fred over hans minne.

En siste applaus fra kolleger på Oslo Nye Teater

 

Bjarne Stensrud, Finn Lewin og Kim Bjarke

Foto: Stein Jarle Nilsen
VANLIGE RABATTER

Grupperabatt: Gis ved kjøp av minimum 10 billetter. Vi sender deg billettene kostnadsfritt hvis dette avtales ved bestilling.

Rabatt for pensjonister, trygdede og vernepliktige.

Ca. 50% rabatt for barn t.o.m. 16 år/ studenter/ skoleelever i videregående skole. Gjelder oppsetninger på Hovedscenen og Centralteatret (NB! gjelder ikke gjestespill).

OBOS-rabatt (gjelder ikke oppsetninger i Trikkestallen).

Opplys om rabatt-type ved billettbestilling.