Hvem er Werner Schwab?

Werner Schwab (1958–1994) var en østerriksk dramatiker og billedkunstner. Han vokste opp i Graz under svært fattige kår med en enslig, religiøs mor som jobbet som vaskekone.

Hans første stykke Presidentinnene, som handler om nettopp tre vaskekoner, hadde premiere i 1990. Gjennom groteske bilder og avsindige monologer om sex og dritt avslørte han proletariatets og borgerskapets holdninger, lengsler og hykleri. Det ble sagt at Schwab skrev stykkene sine sent om kvelden mens han drakk tett og hørte på aggressiv musikk.
Han rakk å skrive 16 stykker før døde av alkoholrelaterte skader bare 35 år gammel. Schwabs tekster vakte både harme og beundring, og hans korte karriere er en av de mest spektakulære, nyskapende og kontroversielle i tyskspråklig teater etter andre verdenskrig.

Hvem er Karl Wottila?
Werner Schwabs stykker er fulle av symboler og har endeløse tolkningsmuligheter. Det sies at han skrev inn mange referanser til egen oppvekst i stykkene sine, og man kan også finne hentydninger til historiske skikkelser og begivenheter.
I Presidentinnene drømmer den kyske vaskekona Erna om slakteren Karl Wottila, som hylles for sin billige og utsøkte leverpostei.

Slakteren deler navnet sitt med Pave Johannes Paul II (1920-2005), født Karol Józef Wojtyła. Han ble valgt til pave 16. oktober 1978, som den første ikke-italiener på 455 år, og var en sterk motstander av abort, prevensjonsmidler, økonomisk liberalisme og kommunisme. Han regnes som en av hovedkreftene bak sistnevntes fall i Øst-Europa.

Hvem er Kurti/Kurt Waldheim?
I Presidentinnene forteller vaskekona Grete drømmende om eksmannen Kurti, en staselig offiser.

Kurti blir gjerne tolket som en referanse til den tidligere SA-offiseren Kurt Waldheim, som var president i Østerrike mellom 1986 og 1992. Valget av Waldheim ble av mange sett på som et tydelig tegn på Østerrikes fortrenging av sin egen problematiske forbindelse til nazismen. Selv sa Waldheim: «Jeg har ikke gjort noe annet under krigen enn hundretusener andre østerrikere, nemlig oppfylt min plikt som soldat.»

Østerrikes rolle under krigen
Werner Schwab var ikke redd for å provosere. Stykkene hans gikk ofte i rette med det mange så på som Østerrikes manglende oppgjør med sin nazistiske fortid, og viste hvordan krigens ufordøyde rester fremdeles putret under den perfekte borgerlige idyllen. Som en karakter i Presidentinnene uttrykker det: «I dette landet har alle et skjelett i skapet».

Den katolske kirke i Østerrike
I sentrum av Werner Schwabs Presidentinnene, finner vi tre aldrende katolske vaskekoner som forsøker å kjempe seg opp fra samfunnets bunnsjikt kun ved hjelp av språket og fantasien. Kanskje hentet Schwab inspirasjon fra moren sin, som jobbet som vaskekone og var dypt religiøs (stykkets engelske tittel er Holy Mothers), men det er ikke et kjærlig portrett han tegner. I Østerrike er 57 prosent av befolkningen medlemmer av Den katolske kirke, og Schwab, som var i sterk opposisjon til både hjemlandet og borgerskapet, rettet hard skyts mot det han anså som katolisismens hykleri og fordervelse, i sitt særegne, surrealistiske og groteske språk.

Werner Schwab
VANLIGE RABATTER

Grupperabatt: Gis ved kjøp av minimum 10 billetter. Vi sender deg billettene kostnadsfritt hvis dette avtales ved bestilling.

Rabatt for pensjonister, trygdede og vernepliktige.

Ca. 50% rabatt for barn t.o.m. 16 år/ studenter/ skoleelever i videregående skole. Gjelder oppsetninger på Hovedscenen og Centralteatret (NB! gjelder ikke gjestespill).

OBOS-rabatt (gjelder ikke oppsetninger i Trikkestallen).

Opplys om rabatt-type ved billettbestilling.