– Ideen med å sette sammen disse to teatertekstene er glitrende, ikke minst som et utgangspunkt for debatt.
Dagsavisen
– legendarisk tekst møter ny dramatikk
Norsk Shakespearetidsskrift

To monologer, to skuespillere, to ukers prøvetid.

Mens Vaginamonologene vil være kjent for mange fra før av, er The Supreme Gentleman et langt mindre beskrevet blad. Enn så lenge. For denne nyskrevne monologen av den unge dramatikeren Nanna Bang besitter både skrivekunst og innhold med stor sprengkraft.

The Supreme Gentleman er en ærlig og presis beskrivelse av en såkalt incel – en mann som lever i ufrivillig sølibat, og som opplever dette som sentralt for hvordan han definerer seg selv som menneske.

Tittelen på stykket viser til kallenavnet på massemorderen Elliot Rodger som, før han skjøt og drepte seks mennesker, publiserte et manifest om sitt hat mot kvinner og sin frustrasjon over å være jomfru.

Nanna Bang har brukt flere år på sin research til stykket. Det har vært viktig for henne å menneskeliggjøre karakteren, uten verken å dømme eller forsvare. «Jeg ville komme inn i hodet på en incel og forstå ham – ikke bare stille ham ut eller gjøre ham til en mann folk kan avskrive som slem eller en weirdo», sier Nanna Bang selv.

New York Times skrev for noen år siden at ingen andre politiske teaterstykker i nyere tid har hatt større innflytelse på verden enn Eve Enslers Vaginamonologene. Siden stykkets spede begynnelse off-off-Broadway i 1996, har det blitt satt opp i 140 land på 50 ulike språk.

I senere år har Vaginamonologene fått kritikk for å kunne virke ekskluderende og målbære en aktivisme sentrert for mye mot jeg-et. Dramatiker V, tidligere kjent som Eve Ensler, har uttalt at kritikken er forståelig, og understreker at hennes anliggende er en interseksjonell feminisme. Derfor reviderte hun i 2018 det opprinnelige manuset for i større grad å gjenspeile verden slik den er i dag.

Vaginamonologene tar opp temaer som fortsatt debatteres i dag. Kvinners forhold til egen kropp og seksualitet er mer frigjort nå, men det finnes fortsatt mange vaginamyter og mye vaginaskam. Vi er enda ikke i mål. Vaginamonologene banet vei for forrige generasjon feminister. Vi vil bruke den som et utgangspunkt for å forstå samtidens feministiske prosjekt.

Når Oslo Nye Teater nå inviterer publikum til å se de to monologene på én kveld, handler det om dialogen disse inviterer til. For i dagens polariserte debattklima finnes det ingen vinnere.

Premiere 18. januar 2023 på Oslo Nye Centralteatret

Hør podkast: teatersjef Runar Hodne intervjuer dramatiker Nanna Cecilie Bang om The Supreme Gentleman

Trenger du å snakke med noen? Ring:
Kirkens SOS 22 40 00 40  *   Mental helse 116 123  *
Mental helse ungdom

VANLIGE RABATTER

Grupperabatt: Gis ved kjøp av minimum 10 billetter. Vi sender deg billettene kostnadsfritt hvis dette avtales ved bestilling.

Rabatt for pensjonister, trygdede og vernepliktige.

Ca. 50% rabatt for barn t.o.m. 16 år/ studenter/ skoleelever i videregående skole. Gjelder oppsetninger på Hovedscenen og Centralteatret (NB! gjelder ikke gjestespill).

OBOS-rabatt (gjelder ikke oppsetninger i Trikkestallen).

Opplys om rabatt-type ved billettbestilling.