I en nytolkning av historien om Joseph Merrick – som ble kjent som «Elefantmannen» – møter vi et menneske som har levd et liv i fangenskap, fordi han av omverdenen oppfattes som en kuriositet. Joseph Merrick kjøpes «fri» fra sirkusdirektørens utstillingsforetak, for å bli gjenstand for doktor Frederick Treves nyskapende medisinske forskning.

På sykehuset i Whitechapel utspiller det seg et mareritt av en behandling, hvor Joseph Merrick merker kostnaden av å bli inkludert. Alle vil ha en bit av «Elefantmannen-kaken»: hvordan kan han tjene mektige menneskers formål, og hvordan kan de benytte ham til å bli klokere på seg selv?
Gjennom alskens pengespill, behandlinger og sirkustriks, forsøker Joseph Merrick å se gjennom omverdenens blikk på han. Hvordan kan han bryte seg fri fra absurditeten i «det normale» og se seg selv gjennom sitt eget blikk?

Forestillingen bygger delvis på sannheter fra Joseph Merricks liv, og delvis på de vonde sannhetene som mange av oss fortsatt forsøker å glemme. I denne gjendiktningen av Elefantmannens historie tvinges vi til å se hvordan normer om hvithet, kroppsfunksjon og kjønn henger sammen med økonomisk utnyttelse og sosial utstøtelse. ELEFANTMANNEN stiller skarpt på utenforskapets funksjon og sammenkoblingen mellom rasisme, kolonialisme og kapitalistisk utnyttelse.

ELEFANTMANNEN er kjent gjennom bøker som The Elephant Man and Other Reminiscences av sir Frederick Treves og The Elephant Man: A study of human Dignity av Ashley Montagu. I 1980 ble fortellingen til en spillefilm av David Lynch.

Regien er ved Sargun Oshana og tittelrollen spilles av Oscar Jean. Begge gjester Oslo Nye Teater for første gang.

Premiere 28. august 2024 på Centralteatret

VANLIGE RABATTER

Grupperabatt: Gis ved kjøp av minimum 10 billetter. Vi sender deg billettene kostnadsfritt hvis dette avtales ved bestilling.

Rabatt for pensjonister, trygdede og vernepliktige.

Ca. 50% rabatt for barn t.o.m. 16 år/ studenter/ skoleelever i videregående skole. Gjelder oppsetninger på Hovedscenen og Centralteatret (NB! gjelder ikke gjestespill).

OBOS-rabatt (gjelder ikke oppsetninger i Trikkestallen).

Opplys om rabatt-type ved billettbestilling.