Teaterstykket Anna Karenina gir nytt liv til Lev Tolstojs mesterverk fra tsartidens Russland og en av tidenes mest episke kjærlighetshistorier. I denne ikoniske fortellingen følger vi hovedpersonene Anna Karenina og godseier Konstantin Levin.
Anna Karenina er en vakker, sofistikert og høyt respektert kvinne fra den russiske overklassen, ulykkelig gift med en høytstående embedsmann og mor til deres sønn.
På en togstasjon treffer hun den forførende offiseren Vronsky og de forelsker seg. Dette utfordrer datidens normer og regler og krever av Anna at hun tar et valg; å bli hos sin mann eller å bryte med alt og følge kjærligheten. Valget hun tar skal hun dømmes hardt for.
Godseier Konstantin Levin, den utilpasse og noble mannen som søker etter eksistensiell mening med livet, sliter med indre konflikter. Han finner til slutt tilfredshet og mening i enkelt og ærlig arbeid på gården, sin gudstro og gjennom ekteskapet med Kitty, bygget på gjensidig tillit.
Mens Anna Kareninas dramatiske valg ender i tragedie, finner Konstantin Levin mening i det jordnære og enkle.
I en tid hvor verden står i flere kriger og hvor Tolstojs hjemland er en av hovedaktørene, blir vi utfordret til å se på verket med nye øyne. Forfatteren selv var i sin tid både humanist og pasifist og Tolstojs Anna Karenina har blitt en del av verdenslitteraturen. Tolstojs beskrivelser av menneskers kamp med systemet og seg selv, berører oss like mye i dag som på 1800-tallet. Hans verk kommuniserer over landegrenser og kulturer og forteller oss stadig noe om menneskets kompleksitet. Empatien vår trenes i møtet med denne fortellingen og dette er noe vi sårt behøver den dag i dag.
Verdenslitteraturen har mange fortellinger om fornuft og følelser, men få beskriver det så rått og hjerteskjærende som Lev Tolstoj. Så har også Anna Karenina gitt inspirasjon til ballett, opera, teater og film en rekke ganger.
Tittelrollen som den ikoniske litterære skikkelsen Anna Karenina, spilles av Ine Marie Wilmann.
Velkommen til å oppleve en av verdenslitteraturens største klassikere som scenedrama på Centralteatret.
Regi: Maren E. Bjørseth.
NB: Vi gjør oppmerksom på at det benyttes scenerøyk i forestillingen.
Premiere 10. februar 2024 på Centralteatret