Oslo Nye Teater arrangerer i samarbeid med dramapedagog Ingjerd Løchen
en 5-timers workshop i teaterformidling.
Denne skal fungere som trigger i forkant av teaterforestillingen ELEKTRA (urpremiere 7. mars 2008) og henvender seg til lærere som ønsker å forberede elevene sine på en teateropplevelse.
Passer for: lærere og elever i grunnskolens 10-trinn og på alle trinn i videregående skole.
Grunnleggende for kurset er elevenes opplevelse av teaterforestillingens tematikk. Kurset søker å bruke teatrets estetikk og formspråk for å skape ny erkjennelse og skape rom for å utforske roller og identitet.
Om workshopen:
Gjennom ulike teknikker som frysbilder, intervju i rolle, modelleringer og arbeid med scenisk tekst vil vi søke å integrere elevenes intellekt, følelser og erfaringer gjennom handling. Denne handlingen kaller vi agering, som er det midlet vi bruker for å fortelle vår historie. Ved hjelp av innlevelse og fantasi går den agerende ut over her-og-nå-situasjonen i klasserommet – og spiller/agerer en annen enn seg selv. Ageringen utfolder seg i et fiktivt rom og i forhold til andre fiktive figurer (roller, karakterer) i et mer eller mindre forhåndsstrukturert forløp. Det at eleven er bevisst på at hun er her og nå i et fysisk rom, og samtidig bevisst på at hun forestiller en annen figur i et annet rom, betyr at hun er i en fordobling. Fordoblingen setter henne i stand til å symbolisere avstanden mellom disse to rommene, noe som gir henne mulighet til å reflektere over forholdet mellom henne som autentisk person og henne som den fiktive personen hun framstiller. Ved å tro på fiksjonen, har hun en mulighet for å oppleve empati med rollen hun framstiller – samtidig med at hun kan distansere seg fra rollens perspektiv. Pedagogens utfordring blir å legge til rette for at ageringen kan utfolde seg ”i en annen virkelighet”. Vi må kunne tro på situasjonen for å kunne gå inn i den – og her støtter vi oss på teatrets grunnelementer rom, figur og spillets forløp (fabel) og arbeid med scenisk tekst – rollearbeid.
Disse metodene er inspirert av Augusto Boal, Dorothy Heathcote og ELEKTRAs regissør Erik Ulfsby.