Oslo Nye - Hele byens teater

Kjøp billetter
Kjøp billetter

Spin doctor: om politisk taleskrivning

Arkiv

Med andres ord – politisk taleskrivning

I våre dager skriver ikke politikere, sentralbanksjefer og konger selv de taler de holder.
Det er en praksis med både fordeler og ulemper
.

7. desember holdt forskningsprosjektet Virksomme ord og Retorikkprogrammet ved Universitetet i Bergen en stor konferanse om politisk taleskrivning. Mer enn 100 tilhørere var til stede. Det er åpenbart stor interesse for verdien og konsekvensene av den økende praksis med å la andre utforme ordene dine.

«Kongen trenger hjelp», skrev statsviter Carl-Erik Grimstad i VG 5. januar 2007. Han syntes at Kongens nyttårstale var den språklig dårligste på mange år; fylt med tomt ordgyteri, klisjeer, meningsløse setninger og maniert patos. Slottet manglet en god taleskriver, mente Grimstad. Hjelp til å skrive taler har Kongen hatt i mange år. Og han er ikke den eneste. Den norske regjeringen har mer enn 120 råd-givere, og mange av disse bidrar til å skrive taler.

Mest utbredt er taleskrivning i USA. Barack Obama er antagelig verdens beste politiske taler. Likevel hjelper den bare 28 år gamle Jon Favreau ham med å uttrykke sine tanker så overbevisende som mulig. I offentligheten betraktes Favreau nærmest som et idol – gutten som på café formulerer ordene som påvirker en hel verden.

Slik åpenhet om taleskrivning har det ikke alltid vært. I februar 1933 sitter Franklin Delano Roosevelt ved peisen og skriver setningene som skal bli det første han sier som president. Tiltredelsestalen kommer til å inneholde noen av de mest kjente ord i USA: «the only thing we have to fear is fear it-self».

Politikere holder helst for seg selv at de ikke formulerer sine egne ord
Linje etter linje nedfelles og først klokken halv to om natten setter Roosevelt sitt siste punktum. I dag ligger det håndskrevne manuskriptet i Roosevelt-museet. Her kan man se mannens egne rettelser og overstrekninger. Det finnes til og med et dokument med presidentens underskrift som verifiserer at dette virkelig er originalmanuskriptet til talen som ble holdt på Capitol.

Det er bare et problem: Roosevelt skrev ikke talen selv. Han fant ikke på ordene om at «det eneste vi har å frykte er frykten selv». Talen ble opprinnelig utformet av taleskriver Raymond Morley; sitatet kom fra vennen og rådgiveren Louis Howe. Den kommende presidenten leste utkastet omhyggelig og skrev så nøyaktig de samme ordene med sin egen håndskrift, slik at ingen skulle få vite at han hadde brukt en taleskriver.

Hva skal vi synes om dette? Hvis ikke Roosevelt først tenkte ordene selv, er de da hans ord? Hans tanker? Hans politikk? Slike spørsmål gjelder ikke bare amerikanske presidenter. Fra Hellas på Sokrates’ tid og til Norge i vår tid har talere fått skriveføre mennesker til å forme tanker og ord på sine vegne.
Når statsminister Stoltenberg holder nyttårstalen, når partileder Erna Solberg taler på Torgallmenningen, når hotelleier Petter Stordalen oppmuntrer sine ansatte eller holder 1. mai-tale for Oslo Arbeiderparti, da gjelder det samme som når sentralbanksjefen eller Kongen holder tale: De har ikke formet ordene helt alene.

Det er ikke noe de skryter av. Politikere holder helst for seg selv at de ikke formulerer sine egne ord. Og de som skriver talene, tier høflig om hva de gjør. I det politiske systemet blir man heller ikke ansatt som tale¬skriver, man er sekretær eller rådgiver, noen ganger informasjonsmedarbeider eller presse-sekretær.
Men hvorfor har vi egentlig taleskrivere? Det beste ville vel være at politikere skrev sine taler selv? For det første gir mange politikere langt flere taler enn de rekker å skrive. For noen, særlig statsråder, er det ikke uvanlig å holde opp mot 15 taler i løpet av en måned.

Talene mangler fasthet og klarhet
Dessuten må man sikre seg at politikeren ikke sier noe som er ukorrekt, inkompetent eller som kan få uheldige juridiske konsekvenser. Eksperter kan sikre faglig presisjon og holde politikeren innenfor de-partementets rammer. Høyres Inge Lønning har visst engang brukt Kristelig Folkepartis Jon Lilletun som eksempel på viktigheten av at taleren holder seg til et forberedt manuskript. Lilletun var en hygge-lig og gavmild person, rask til å love støtte til de svakeste, skal Lønning ha forklart, så når denne gode mannen «løftet blikket fra manuskriptet kostet det fort 50 millioner».

Endelig brukes taleskrivere for å få frem manuskripter som er velformulerte, levende og overbevisende. Som regel legges det, dessverre, minst vekt på dette – spesielt i departementene. Her foregår det gjerne på denne måten: Fra politisk hold kommer en bestilling som sier hvem som skal tale, og hvor. Det følger et notat om hva som bør være med i talen og hva som skal fremheves.  Saksbehandleren skriver et utkast som normalt går til flere personer med ulik kompetanse, før det endelig går via ledel-sen til politikeren, som legger siste hånd på verket.

Avhengig av hva statsråden ønsker seg, kan utkastet være alt fra en rekke med stikkord, til noen sider med bakgrunnsmateriale eller en ferdig utformet tale. Da Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen var nærings- og handelsminister, brukte hans taleskrivere mye tid på å utforme bilder til PowerPoint – med alt fra isbjørner og økonomen Milton Friedman til verdenskart og malerier fra romantikken. Og selvfølgelig: masser av punktlister. Ministeren brukte så bildene på veggen som sitt manuskript.

Risikoen øker jo flere som er involvert
Partipolitikeren har ikke det samme apparat av rådgivere rundt seg. Her er det vanlig at man enten skriver talen selv eller i samarbeid med sin personlige rådgiver. Jo viktigere saken og anledningen er, desto mer involvert er politikeren. For korte innlegg i Stortinget er det ikke helt ualminnelig at repre-sentanten ser ordene for første gang når han eller hun går på talerstolen.

Talen det brukes mest tid på er antakelig partilederens landsmøtetale. Tidligere var det vanlig at parti-lederen skrev alt selv. Nå forfattes landsmøtetalen i et samarbeid mellom taleren og en eller flere rådgivere. Ofte utvikles tema, innhold og vinkling i en samtale, deretter skriver politikeren selv eller rådgiverne et utkast, som så mottar en rekke tilbakemeldinger og går gjennom revisjoner, før talen til sist blir finpusset og forberedt av partilederen. I store partier hender det at opp til 10-15 personer har hatt fingrene i manuskriptet underveis.

Det er altså fordeler med å benytte taleskrivere, men det er også ulemper. Prosessen har en tendens til å utvanne tone, stemme og budskap. Talene mangler fasthet og klarhet, og talerens karakter blir uklar og utroverdig. Den som skriver for andre er ofte mer forsiktig og diskret. Og det er vanskelig å treffe et annet menneskes språkstil presist. Risikoen øker jo flere som er involvert, for da fødes talen ikke lengre av et menneske med karakter, men av en ansiktsløs komité. Ronald Reagans taleskriver Peggy Noonan har sammenliknet det med å presse friske og fargerike grønnsaker gjennom en gammeldags kjøttkvern, karakteren forsvinner og du ender med en grå, utflytende og teksturløs, seig masse.

En alvorlig risiko ved å adskille skriver og taler, er at man derved skiller taler og tanke, person og politikk. Warren G. Harding, som var USAs 29 president, sa engang følgende etter at han hadde lest opp en passasje fra en tale han holdt: «Jeg har aldri sett dette før. Jeg har ikke skrevet denne talen og jeg tror ikke på det jeg nettopp har lest». Slik kommer vi ikke til å høre vår statsminister si. Men det betyr ikke at han har skrevet talen selv.

Se alle ›

Aud schønemann-prisen til birgitte victoria svendsen - 4. november 2013

Les hele saken ›

Ny adm. dir. og toleder-modell på oslo nye teater fra nyttår - 30. oktober 2013

Les hele saken ›

Ti vil bli administrerende direktør på oslo nye teater - 21. august 2013

Les hele saken ›

Neste kamp – en hundreårskrønike fra vålerenga på hovedscenen - 3. juni 2013

Les hele saken ›

Bystyret har i kveld bestemt at oslo nye teater blir prosjektteater. - 7. mars 2013

Les hele saken ›

Teatersjef ved oslo nye teater med tiltredelse 1. januar 2014 - 13. september 2012

Les hele saken ›

Jonas gardell på hovedscenen fredag 7.- og lørdag 8. oktober - 3. oktober 2011

Les hele saken ›

Jonas gardell på hovedscenen fredag 7/10 og lørdag 8/10 - 3. oktober 2011

Les hele saken ›

Se filmer fra våre forestillinger på smarttelefonen! - 6. september 2011

Les hele saken ›

Møt den farligste mannen fra chicagos underverden i grensen! - 5. april 2011

Les hele saken ›

Baby universe – supertilbud for nyhetsbrevmottagere! - 24. mars 2011

Les hele saken ›

Vår for min indre musikant – mel brooks om the producers - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Underholdningsteatrets ridder – intervju med anders aldgård - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Vår for min indre musikant – mel brooks om the porducers - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Sjarmerende tanntroll premiereklare på trikkestallen - 11. januar 2011

Les hele saken ›

Flammende forsvar for oslo nye teater i dagbladet - 23. november 2010

Les hele saken ›

Hilde louise asbjørnsen vant dirigentkonkurransen maestro - 15. november 2010

Les hele saken ›

Hilde louise andersen vant dirigentkonkurransen maestro - 14. november 2010

Les hele saken ›

For konge og fedreland – shabana rehman i nasjonens tjeneste - 2. november 2010

Les hele saken ›

Ferske beats, blodig gatejustis, ung kjærlighet og shakespeare - 27. oktober 2010

Les hele saken ›

Opplev trollbyen i produksjon! under oslo kulturnatt - 15. september 2010

Les hele saken ›

Prosjektarbeid for lærere i 10. klasse og videregående skole - 24. august 2010

Les hele saken ›

The producers – neste store musikal på oslo nye teater - 17. august 2010

Les hele saken ›

Oslo nye teater ønsker velkommen til åpnet hus lørdag 21. august - 17. august 2010

Les hele saken ›

Prisbelønnet roman av karsten alnæs storsatsning på oslo nye teater - 4. juni 2010

Les hele saken ›

Kurt koker hodet: intervju med erlend loe og johannes joner - 27. april 2010

Les hele saken ›

På scenekanten-arrangement med kreftforeningen 16. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

Møt muldvarpen vår på tanum karl johan 13. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

På scenekanten-arrangement med kreftforeningen tirsdag 16. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

Spring awakening: seksuell oppvåkning – fra sorg til glede og berikelse? - 26. januar 2010

Les hele saken ›

Spring awakening: finnes det en plass for meg? av kjersti horn - 26. januar 2010

Les hele saken ›

Kalenderpikene: skjebnedager – historien om kalenderpikene - 15. januar 2010

Les hele saken ›

Kalenderpikene: hva er the women´s institute (wi)? - 15. januar 2010

Les hele saken ›

Jo strømgren i samarbeid med tysk kunstner om hamsun-forestilling - 24. november 2009

Les hele saken ›

Aud schønemann-prisen til skuespiller jan martin johnsen - 22. oktober 2009

Les hele saken ›

Få med deg høstsonaten og på scenekanten onsdag 7. oktober - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Festforestilling til inntekt for aud schønemann-statue - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Få med deg høstsonaten og på scenekanten 7. oktober - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Festforestilling til inntekt for aud schønemann-skulptur - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Høstferietilbud på peer gynt – en vandreforestilling - 23. september 2009

Les hele saken ›

Studiemateriell for peer gynt-en vandreforestilling - 14. september 2009

Les hele saken ›

Peer gynt-en vandreforestilling: om de medvirkende - 10. september 2009

Les hele saken ›

Intensjonsavtale mellom kirkens nødhjelp og oslo nye teater - 9. juni 2009

Les hele saken ›

Norsk dramatikkfestival 2009 går av stabelen denne uken! - 25. mai 2009

Les hele saken ›

Avlyst forestilling edvard munch-alfa og omega i kveld - 18. februar 2009

Les hele saken ›

Edvard munch-alfa og omega: intervju med øystein røger - 4. februar 2009

Les hele saken ›

Siste forestillinger på singin’ in the rain og et dukkehjem - 3. november 2008

Les hele saken ›

Sesongpremiere på jul i blåfjell og jul med prøysen og snekker andersen. - 29. oktober 2008

Les hele saken ›

Ønsker å vise en mindre glossy side av virkeligheten - 26. august 2008

Les hele saken ›

Bli kjent med måne for livets stebarn på litteraturhuset - 14. august 2008

Les hele saken ›

Askeladden og de tre prinsesser i berget det blå: om de som står bak - 1. april 2008

Les hele saken ›

Askeladden og de tre prinsesser i berget det blå – rolleliste - 1. april 2008

Les hele saken ›

Elektra: mennesker og bjørner gjennom tusener av år - 11. mars 2008

Les hele saken ›

Moderne elektra får urpremiere på oslo nye centralteatret - 6. februar 2008

Les hele saken ›

Singin’ in the rain: historien om singin´in the rain - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Singin´in the rain: stepp – en danseform i utvikling - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Singin`in the rain: den stumme eller den støyende kunst? - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Ryktene svirrer som sjokkerende kjærlighetsforhold. - 24. oktober 2007

Les hele saken ›

Lønns- og personalkonsulent søkes – fast stilling - 8. oktober 2007

Les hele saken ›

Breaking the waves: med et hjerte av gull kan mirakler skje … - 30. august 2007

Les hele saken ›

Breaking the waves: en historie om tro og kjærlighet - 30. august 2007

Les hele saken ›

Arsenikk og gamle kniplinger: om hyllebærvin og arsenikk - 30. august 2007

Les hele saken ›

Arsenikk og gamle kniplinger: menn som kvinner og vice versa - 30. august 2007

Les hele saken ›

Møt saabye christensen til debatt på centralteatret - 19. april 2007

Les hele saken ›

Spellemann på taket: hva vi forlater? ikke stort, bare anatevka - 14. mars 2007

Les hele saken ›

Trenger du en vitamininsprøytning for å komme igjennom vinteren? - 28. februar 2007

Les hele saken ›

Oslo nye teater as søker vikar for markedskonsulent - 31. januar 2007

Les hele saken ›

Audition: 7 mannlige dansere med stepp- og sangerfaring - 22. januar 2007

Les hele saken ›

En himmel full av stjerner: å være vanlig i mediene - 17. januar 2007

Les hele saken ›

En himmel full av stjerner: du kommer til å bli kjendis - 17. januar 2007

Les hele saken ›

Himmel full av stjerner: du kommer til å bli kjendis - 17. januar 2007

Les hele saken ›

Oslo nye teater as søker leder for rekvisittavdelingen - 9. januar 2007

Les hele saken ›

Vinneren av kjempesjansen er spellemann i spellemann på taket - 29. november 2006

Les hele saken ›

Kjempesjansevinner har startet prøver på spellemann på taket - 27. november 2006

Les hele saken ›

Kjempesjansevinner ihar startet prøver på spellemann på taket - 27. november 2006

Les hele saken ›

Oslo nye teater søker statister til en himmel full av stjerner! - 11. oktober 2006

Les hele saken ›

Om bruk av rollespill i litteraturundervisningen - 15. september 2006

Les hele saken ›

Teacher-in-role as «polonius» – students-in-role as rosenkrantz and guildenstern – as exposition - 15. september 2006

Les hele saken ›

Anders jahres kulturpris til svein sturla hungnes - 11. september 2006

Les hele saken ›

Manndomsprøven: alderdomsprøven av s. b. osvold - 8. september 2006

Les hele saken ›

Spellemann på taket neste musikal ut på oslo nye teater - 7. september 2006

Les hele saken ›

Ibsenfestivalen med peer gynt på oslo nye centralteatret - 24. august 2006

Les hele saken ›

Ulv og engel – møt leonard cohen på oslo nye hovedscenen - 3. mai 2006

Les hele saken ›

Fruen fra det indiske hav: bollywood-verdens største - 13. mars 2006

Les hele saken ›

Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe… - 25. november 2005

Les hele saken ›