Oslo Nye - Hele byens teater

Kjøp billetter
Kjøp billetter

Kjellermennesket

Spilleplan

I dramatiseringen av Fjodor Dostojevskijs roman Opptegnelser fra et kjellerdyp (1864) møter vi den unge, navnløse mannen omtalt som Kjellermennesket, som har sagt opp jobben, flyktet fra samfunnet og isolert seg i en forlatt kjeller i St.Petersburg. Der i dypet sitter han alene og filosoferer over livet og prøver å forstå seg selv og menneskene han flyktet fra. Selvforakten og selvnytelsen er begge sterkt til stede, han idealiserer seg selv som ond, og bitterheten over livet er Kjellermenneskets drivende kraft til å fortelle historien om sitt liv og sine politiske og filosofiske refleksjoner om menneskets eksistens.

«Jo mer jeg kom til en erkjennelse om det skjønne og opphøyde i livet, jo mer sank jeg ned i søla og ble sittende fast i den.»

I 2020 er tematikken om ensomheten, utenforskapet, det selvdestruktive og den tørstende lengselen etter å kunne respektere seg selv like gjeldende som i 1864, om ikke mer. Livet skal leves perfekt som en formel, to ganger to er fire, der livets spørsmål alltid har et riktig svar. «Jeg vedgår at to ganger to er fire, er glimrende. Men hvis man først skal rose alt som fins, så er to ganger to er fem heller ikke så verst!»

Gjestespill Teaterkjeller’n 17.-19. september 2020

Medvirkende:
Amund Sigurdssøn Karlsen (f. 1988), norsk skuespiller med erfaring fra TV og teater. Har bl.a. spilt i Jul i Blodfjell (2017, TVNorge), Parterapi (2019, NRK). For tiden aktuell i den Heddapris-nominerte forestillingen Villanda på Det Norske Teatret.

Gaute Storsve (f. 1978), utdannet elgitarist fra Norges Musikkhøgskole (2003). Deltatt på over 20 plateutgivelser som komponist og musiker med artister og band som Hanne Hukkelberg, Erik Balke, Weserbergland, Haakon Ellingsen og Gaute Storsve Trio. Har medvirket på flere filmer og sceniske produksjoner som musiker, komponist og lyddesigner. For eksempel Interior of a rural home (2006), Til ungdommen (2012) og Draumkvedet (2018).

Marianne Sævig (f. 1981), ansatt som dramaturg ved Oslo Nye Teater hvor hun har jobbet med oppsetninger både som dramaturg og regissør, bl.a. Min briljante venninne, Snøfall, Mysteriene i Kråkeslottet barnehage og Den 25. timen. Har tidligere jobbet frilans både ved store institusjoner og i det frie feltet, og har blant annet laget en rekke produksjoner for NRK Radioteatret.

Smittevern

 

Scene:

Teaterkjeller’n

Billetter:

Pris kr.150,- inkl. billettavgift. Ingen rabatter. Kun 30 plasser grunnet smittevernhensyn. Billettluken på Centralteatret er stengt. Billetter må kjøpes på nett eller på billettkontoret i Rosenkrantzgt. 10 i åpningstiden.

Premieredato:

Spilles fra 17. september 2020

KJELLERMENNESKET
Basert på boken av Fjodor Dostojevskij

En monolog med Amund Sigurdssønn Karlsen
Stemme: Gina Bernhoft Gørvell

Musikk og lyddesign: Gaute Storsve
Regi: Marianne Sævig
Plakatdesign: Bjørn Amundlien.