Oslo Nye - Hele byens teater

Kjøp billetter
Kjøp billetter

Kalenderpikene: skjebnedager – historien om kalenderpikene

Arkiv

Skjebnedager
– historien om Kalenderpikene

Det er ganske ironisk at historien om Kalenderpikene, som har skapt så mye glede, begynte med den forferdelige nyheten vi alle frykter: John Baker, en til-synelatende frisk og sunn mann på 53 år, får i februar 1998 diagnosen kreft.

Johns mange venner i den idylliske landsbyen Cracoe var sjokkerte, og samlet seg omkring Johns kone Angela og familien, fast bestemt på å bidra positivt for å hjelpe.

– John var den første i vår krets som fikk en alvorlig sykdom, forteller Angela. – Alle var med-lemmer av WI (Womens Institute), og kalenderen var et stadig tilbakevendende tema hvert år. Vi snakket om den en kveld før John ble syk, og jeg husker en artig halvtime vi hadde der Tricia foreslo at vi skulle lage en nakenkalender. Vi spøkte og lo mens vi fant ut hvilke damer som passet til hvilken måned. Vi tok opp denne ideen igjen, og tenkte at en slik kalender fak-tisk kunne generere en viss inntekt for Leukemia Research Fund, og samtidig være gøy for John. Han trodde selvfølgelig aldri at vi ville gjøre noe slikt. 
”Dere har det bare i kjeften”, sa han. ”Dette kommer dere aldri til å tørre”.

John ble raskt dårligere, og døde bare fem måneder etter at han fikk diagnosen. Angelas følel-se av å være utenfor seg selv, ble ikke mindre da hun en dag fikk besøk av Tricia. 

– Skal vi lage denne kalendere eller ikke, spurte hun med hendene fulle av utklipp av kalen-derpiker. – Selv om vi ikke selger noe som helst vil vi i hvert fall ha forsøkt å gjøre noe.

Hele landsbyen ville bidra, og Tricia og Angela hyret damene fra WI. De mente 1000 ek-semplarer ville klare seg, men trykkeriet overtalte dem til 3000, siden det ikke ville bli nevne-verdig dyrere hvis man først skulle trykke en slik kalender. Trykkeutgiftene ble dekket av lo-kale bedrifter. Alt som gjensto for de 11 kvinnene var å kaste klærne for den gode sak. Følge-lig snek ti mistenkelige damer seg i ly av mørket inn til den lokale kunstneren Terry Logan og kona Lynda, som skulle være Miss juli. Terry var mest kjent som landskapsmaler, men han hadde en fortid innen reklame, og var derfor mer enn skikket til jobben som fotograf mente alle.

– Jeg hadde forberedt meg godt, og planlagt hvert foto nøye. Jeg ville vise hver av dem fra sin beste side, og la vekt på å få frem deres personlighet og interesser. Angela spilte piano, for eksempel, derfor ble hun fotografert ved klaveret. Hadde én flotte ben, sørget jeg for at bena fikk fokus i bildet. Før vi startet sto alle sammen i morgenkåper og drakk rødvin. Jeg skjønte at nå måtte de til pers, før vinen tok dem.

Det var en viss motstand mot å ha en mann til stede i det hele tatt, og Tom måtte gi instrukser til Lydia fra rommet ved siden av. Men til slutt ble det for dumt. Angela tok styringen, og Tom fikk instruere i samme rom som han faktisk skulle fotografere.

Lanseringen ble lagt til den årlige kreftforskningskonferansen i Leeds, 12. april 1999, med det lokale bryggeriet som eide landsbypuben som samarbeidspartner. Tricia forteller:
– Lanseringen ble helt utrolig. Vi hadde invitert familie, venner og noen få samarbeidspartne-re, og hadde bare fått 1000 eksemplarer fra trykkeriet. Vi regnet med å bruke et par timer på dette. Men puben var stappfull, og responsen fra media enorm. Parkeringsplassen utenfor var full av biler med sendeutstyr på taket, journalister med hårete mikrofoner var over alt, og vi kom oss nesten ikke gjennom folkemassen. Vi kom på the Six O`Clock News på BBC, på Sky, News 24, og kvelden etter var vi hovedoppslag på nyhetene i Australia! Det var helt fan-tastisk å tenke på at vi solgte hundrevis av kalendere for kreftsaken.

Det ble rett og slett en mediestorm, med en mengde opptredener i radio og TV, tre turer til USA, med opptreden på bl.a. Jay Leno-show i Los Angeles. Til og med Buckingham Palace ble besøkt for å overlevere en kalender til en meget viktig kunde. 

Så gjør Suzanne Mackie og Nick Barton i Harbour Picture seg gjeldende med et interessant tilbud: Kunne damene tenke seg å bli udødeliggjort på film?

– På den tiden jobbet jeg med manusforfatter Juliette Towhodo, og vi hadde begge hørt om en artikkel i The Guardian om Kalenderpikene, forklarer Suzanne. – Magefølelsen min sa at dette kunne det bli film av. Juliette og jeg reiste til Yorkshire for å møte Angela og Tricia, og fant ut at det ikke eksisterte andre filmplaner. Da jeg fikk se kalenderen var det gjort, det forandret faktisk alt jeg hadde tenkt om dette prosjektet. Det var en skjønnhet og uskyld i disse bildene som berørte meg sterkt. Da jeg så bildet av Angelas avdøde mann, forsto jeg at dette måtte være filmens ”hjerte”. Det var dette som ville gi filmen en allmenn appell og identifikasjon. Jeg reiste derfor etter hvert tilbake til Yorkshire for å møte alle de 11 damene. Flere av dem var nok ganske skeptiske og engstelige for å bli utnyttet, og for at historien deres skulle mis-brukes. Jeg forsikret dem om at vi ville gjøre dette med følsomhet for stoffet, og at de kunne være med på hele prosessen. Det var viktig for meg at det damene står for, ble en del av fil-men.

Etter mye om og men ble det bestemt at et av de store Hollywood-selskapene, Buena Vista, som er en del av Disney-konsernet, skulle produsere filmen. Nigel Cole ble hyret som regis-sør, og etter en diskusjon med ham, inviterte Suzanne Tim Firth om bord på skuta for å skrive manus. Firth passet godt av flere grunner.

– Jeg har vært på ferier med familien i denne delen av Yorkshire siden jeg var liten, forteller Firth. – Ikke bare det, jeg hadde til og med kjøpt kalenderen, som jeg så vidt klarte å redde fra søppelbøtta der den lå etter å ha gjort tjeneste et år. I et helt år hadde jeg sett på denne kalen-deren, uten å være i nærheten av tanken på film. Noen ganger ser man ikke det helt åpenbare, men må ha det inn med teskje.

Selv om Tricia og Angela ikke alltid var like fornøyde, forsto de at deres historie måtte bear-beides og endres med utgangspunkt i forfatterens fantasi for å fungere. 

– Vi skjønte at dette ikke skulle være en dokumentar, sier Tricia. – Og at filmen også ville in-neholde elementer av ren fantasi og diktning for å gjøre den til en suksess. Vi måtte la film-makerne lage film, og vi ble enormt fornøyde med resultatet.

Man kan faktisk se et glimt av alle damene – Angela, Tricia, Beryl, Lynda, Ros og Christine – i filmen. 
– Vi hadde vår egen campingvogn med en stor stjerne på døren og et skilt påtykt ”De virkelige kalenderpikene”, ler Angela. – Filmingen var gøy, selv om vi slet med smeltende kakeglasur under de varme lampene.

Første gang damene fikk se filmen var da den ble vist for skuespillerne og staben i London. 

– Jeg satt på bakerste rad sammen med min sønn, og tårene rant i strie strømmer, minnes Angela. – Papirlommetørklær gikk fram og tilbake mellom oss. Det var en helt uvirkelig opp-levelse.

Filmen hadde premiere høsten 2003, og spilte inn mer enn 20 millioner dollar i England, og gjorde det like skarpt i USA. Men historien stoppet ikke med der, som Angela forklarer:

– Vi solgte 88.000 kalendere alt i alt, og vi har pr. dags dato samlet inn 2 millioner pund for kreftsaken. Jeg er nå styremedlem i Kreftforeningens forskningsfond, og vi holder fortsatt fo-redrag og taler. I det nye kreft-sykehuset i Leeds vil en fløy bli oppkalt etter John. Jeg mener at filmen og vår historie virket frigjørende for kvinner på vår alder. Den viste med all mulig tydelighet at eldre kvinner duger like bra som yngre, og at vi ikke har tenkt å la oss pensjonere med det første.

Angela oppsummerer kalenderpikenes fantastiske historie slik:
– Jeg synes vi taklet det hele veldig bra. Vi har gjort de utroligste ting og hatt opphevelser ing-en kunne drømme om i sine villeste fantasier. Likevel har alle som en beina godt plantet i bakken. Vi har aldri glemt hvorfor vi gjorde det vi gjorde. Vi gjorde det aldri for å bli berøm-te, men for å samle inn penger til minne om John. Det har vært en helt enestående opplevelse.

Se alle ›

Aud schønemann-prisen til birgitte victoria svendsen - 4. november 2013

Les hele saken ›

Ny adm. dir. og toleder-modell på oslo nye teater fra nyttår - 30. oktober 2013

Les hele saken ›

Ti vil bli administrerende direktør på oslo nye teater - 21. august 2013

Les hele saken ›

Neste kamp – en hundreårskrønike fra vålerenga på hovedscenen - 3. juni 2013

Les hele saken ›

Bystyret har i kveld bestemt at oslo nye teater blir prosjektteater. - 7. mars 2013

Les hele saken ›

Teatersjef ved oslo nye teater med tiltredelse 1. januar 2014 - 13. september 2012

Les hele saken ›

Jonas gardell på hovedscenen fredag 7.- og lørdag 8. oktober - 3. oktober 2011

Les hele saken ›

Jonas gardell på hovedscenen fredag 7/10 og lørdag 8/10 - 3. oktober 2011

Les hele saken ›

Se filmer fra våre forestillinger på smarttelefonen! - 6. september 2011

Les hele saken ›

Møt den farligste mannen fra chicagos underverden i grensen! - 5. april 2011

Les hele saken ›

Baby universe – supertilbud for nyhetsbrevmottagere! - 24. mars 2011

Les hele saken ›

Vår for min indre musikant – mel brooks om the producers - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Underholdningsteatrets ridder – intervju med anders aldgård - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Vår for min indre musikant – mel brooks om the porducers - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Sjarmerende tanntroll premiereklare på trikkestallen - 11. januar 2011

Les hele saken ›

Flammende forsvar for oslo nye teater i dagbladet - 23. november 2010

Les hele saken ›

Hilde louise asbjørnsen vant dirigentkonkurransen maestro - 15. november 2010

Les hele saken ›

Hilde louise andersen vant dirigentkonkurransen maestro - 14. november 2010

Les hele saken ›

For konge og fedreland – shabana rehman i nasjonens tjeneste - 2. november 2010

Les hele saken ›

Ferske beats, blodig gatejustis, ung kjærlighet og shakespeare - 27. oktober 2010

Les hele saken ›

Opplev trollbyen i produksjon! under oslo kulturnatt - 15. september 2010

Les hele saken ›

Prosjektarbeid for lærere i 10. klasse og videregående skole - 24. august 2010

Les hele saken ›

The producers – neste store musikal på oslo nye teater - 17. august 2010

Les hele saken ›

Oslo nye teater ønsker velkommen til åpnet hus lørdag 21. august - 17. august 2010

Les hele saken ›

Prisbelønnet roman av karsten alnæs storsatsning på oslo nye teater - 4. juni 2010

Les hele saken ›

Kurt koker hodet: intervju med erlend loe og johannes joner - 27. april 2010

Les hele saken ›

På scenekanten-arrangement med kreftforeningen 16. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

Møt muldvarpen vår på tanum karl johan 13. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

På scenekanten-arrangement med kreftforeningen tirsdag 16. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

Spring awakening: seksuell oppvåkning – fra sorg til glede og berikelse? - 26. januar 2010

Les hele saken ›

Spring awakening: finnes det en plass for meg? av kjersti horn - 26. januar 2010

Les hele saken ›

Kalenderpikene: skjebnedager – historien om kalenderpikene - 15. januar 2010

Les hele saken ›

Kalenderpikene: hva er the women´s institute (wi)? - 15. januar 2010

Les hele saken ›

Jo strømgren i samarbeid med tysk kunstner om hamsun-forestilling - 24. november 2009

Les hele saken ›

Aud schønemann-prisen til skuespiller jan martin johnsen - 22. oktober 2009

Les hele saken ›

Få med deg høstsonaten og på scenekanten onsdag 7. oktober - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Festforestilling til inntekt for aud schønemann-statue - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Få med deg høstsonaten og på scenekanten 7. oktober - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Festforestilling til inntekt for aud schønemann-skulptur - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Høstferietilbud på peer gynt – en vandreforestilling - 23. september 2009

Les hele saken ›

Studiemateriell for peer gynt-en vandreforestilling - 14. september 2009

Les hele saken ›

Peer gynt-en vandreforestilling: om de medvirkende - 10. september 2009

Les hele saken ›

Intensjonsavtale mellom kirkens nødhjelp og oslo nye teater - 9. juni 2009

Les hele saken ›

Norsk dramatikkfestival 2009 går av stabelen denne uken! - 25. mai 2009

Les hele saken ›

Avlyst forestilling edvard munch-alfa og omega i kveld - 18. februar 2009

Les hele saken ›

Edvard munch-alfa og omega: intervju med øystein røger - 4. februar 2009

Les hele saken ›

Siste forestillinger på singin’ in the rain og et dukkehjem - 3. november 2008

Les hele saken ›

Sesongpremiere på jul i blåfjell og jul med prøysen og snekker andersen. - 29. oktober 2008

Les hele saken ›

Ønsker å vise en mindre glossy side av virkeligheten - 26. august 2008

Les hele saken ›

Bli kjent med måne for livets stebarn på litteraturhuset - 14. august 2008

Les hele saken ›

Askeladden og de tre prinsesser i berget det blå: om de som står bak - 1. april 2008

Les hele saken ›

Askeladden og de tre prinsesser i berget det blå – rolleliste - 1. april 2008

Les hele saken ›

Elektra: mennesker og bjørner gjennom tusener av år - 11. mars 2008

Les hele saken ›

Moderne elektra får urpremiere på oslo nye centralteatret - 6. februar 2008

Les hele saken ›

Singin’ in the rain: historien om singin´in the rain - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Singin´in the rain: stepp – en danseform i utvikling - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Singin`in the rain: den stumme eller den støyende kunst? - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Ryktene svirrer som sjokkerende kjærlighetsforhold. - 24. oktober 2007

Les hele saken ›

Lønns- og personalkonsulent søkes – fast stilling - 8. oktober 2007

Les hele saken ›

Breaking the waves: med et hjerte av gull kan mirakler skje … - 30. august 2007

Les hele saken ›

Breaking the waves: en historie om tro og kjærlighet - 30. august 2007

Les hele saken ›

Arsenikk og gamle kniplinger: om hyllebærvin og arsenikk - 30. august 2007

Les hele saken ›

Arsenikk og gamle kniplinger: menn som kvinner og vice versa - 30. august 2007

Les hele saken ›

Møt saabye christensen til debatt på centralteatret - 19. april 2007

Les hele saken ›

Spellemann på taket: hva vi forlater? ikke stort, bare anatevka - 14. mars 2007

Les hele saken ›

Trenger du en vitamininsprøytning for å komme igjennom vinteren? - 28. februar 2007

Les hele saken ›

Oslo nye teater as søker vikar for markedskonsulent - 31. januar 2007

Les hele saken ›

Audition: 7 mannlige dansere med stepp- og sangerfaring - 22. januar 2007

Les hele saken ›

En himmel full av stjerner: å være vanlig i mediene - 17. januar 2007

Les hele saken ›

En himmel full av stjerner: du kommer til å bli kjendis - 17. januar 2007

Les hele saken ›

Himmel full av stjerner: du kommer til å bli kjendis - 17. januar 2007

Les hele saken ›

Oslo nye teater as søker leder for rekvisittavdelingen - 9. januar 2007

Les hele saken ›

Vinneren av kjempesjansen er spellemann i spellemann på taket - 29. november 2006

Les hele saken ›

Kjempesjansevinner har startet prøver på spellemann på taket - 27. november 2006

Les hele saken ›

Kjempesjansevinner ihar startet prøver på spellemann på taket - 27. november 2006

Les hele saken ›

Oslo nye teater søker statister til en himmel full av stjerner! - 11. oktober 2006

Les hele saken ›

Om bruk av rollespill i litteraturundervisningen - 15. september 2006

Les hele saken ›

Teacher-in-role as «polonius» – students-in-role as rosenkrantz and guildenstern – as exposition - 15. september 2006

Les hele saken ›

Anders jahres kulturpris til svein sturla hungnes - 11. september 2006

Les hele saken ›

Manndomsprøven: alderdomsprøven av s. b. osvold - 8. september 2006

Les hele saken ›

Spellemann på taket neste musikal ut på oslo nye teater - 7. september 2006

Les hele saken ›

Ibsenfestivalen med peer gynt på oslo nye centralteatret - 24. august 2006

Les hele saken ›

Ulv og engel – møt leonard cohen på oslo nye hovedscenen - 3. mai 2006

Les hele saken ›

Fruen fra det indiske hav: bollywood-verdens største - 13. mars 2006

Les hele saken ›

Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe… - 25. november 2005

Les hele saken ›