Oslo Nye - Hele byens teater

Kjøp billetter
Kjøp billetter

En himmel full av stjerner: å være vanlig i mediene

Arkiv

Omfattende, men ikke riktig nytt
Det ser ut til å være en utbredt oppfatning at vi lever i en tid der digitalisering og reality-TV har gjort deltakelse fra vanlige mennesker til et dominerende trekk ved mediene. Det med dominansen er riktig. Alt vi har av forskning tyder på at mediebransjen satser hardt på dette området, på tvers av forskjellige mediesektorer.  Deltakelsesbaserte tilbud er omfattende, og blir stadig flere. Våre undersøkelser fra 2005 viser for eksempel at de norskspråklige TV-kanalene tilbød i snitt over 20 timer program pr. dag med deltakelse fra vanlige folk. Også undersøkelse av den faktiske deltakelsen tyder på at den er utbredt. For eksempel oppgir 38% av den norske befolkningen at de har vært på TV én eller flere ganger i sitt liv, som intervjuobjekter, statister eller studiopublikummere. Dersom man legger til dem som bidrar via digitale medier, som tekstmeldinger og e-post, blir tallet høyere.
    Det at deltakelse fra vanlige folk i mediene skulle være et nytt fenomen, er derimot ikke videre presist å si. De har selvfølgelig hele tiden vært viktige som intervjuobjekter, og som emne for nyheter og reportasjer av alskens slag. I kringkastingsmediene har sjangere som spillprogrammet lenge bygd på deltakelse fra vanlige folk. Også det mediebransjen kaller «brukergenerert innhold» har en lang forhistorie. Avisene har hatt sine leserbrev, radioen sine innringningsprogrammer. I dag kommer i tillegg chattene, bloggene, diskusjonsgruppene og alle de andre digitale mulighetene for vanlige folk til å være med og selv prege tilbudet. Det er liten tvil om at dagens digitale medier utvider mulighetene for publikumsdeltakelse betydelig. Sammen med reality-TV-trenden er de med på å gjøre fenomenet «vanlige folk i mediene» til noe av et fenomen i samtiden.

Kravlende folkedyp
Mediedeltakelsen er til og med selv blitt en medie-snakkis, den diskuteres hyppig i mediene selv. Dels dreier diskusjonen seg om vilkårene for deltakelsen. Da handler den for eksempel om hvorvidt nettdebattanter bør få være anonyme, eller om påkjenningene reality-TV-deltakere utsettes for, er etisk forsvarlige. Men diskusjonen preges også ofte av en generell motvilje overfor det læreren og forfatteren Inge Eidsvåg i Aftenposten (12/12-06) har kalt «anonyme ytringer som kravler opp fra folkedypet». Motviljen handler til dels om kvaliteten på ytringene, til dels om deltakerne selv og deres motiver. Mange forbinder det å ville være synlig i mediene med noe tomt og overfladisk, dersom deltakeren ikke kan eller står for noe særskilt. Kirkelig Kulturverksteds daglige leder Erik Hillestad sier det slik (til Aftenposten 7/12-06): «Den som blir kjent på grunn av store bragder fortjener både ære og berømmelse, selvfølgelig. Berømmelse som et mål i seg selv, derimot, er bare et tomt skall.»
    Hillestad og andre har rett til sin skepsis, selvfølgelig. I det minste kan det være grunn til å holde mediebransjens egen hyllest av denne utviklingen som uttrykk for et «SMS-demokrati» på en viss avstand. Men en generell motvilje mot mediedeltakelse kan bli vanskelig å opprettholde i et samfunn der slik deltakelse rent faktisk er blitt vanlig. Om vi ikke selv har deltatt, vil de aller fleste av oss kjenne noen som har gjort det. Mediedeltakelsen er blitt hverdagslig, den har lite med bragder eller andre usedvanligheter å gjøre. Den er mer å sammenligne med en fritidsaktivitet, for noen en hobby.

Hva det tomme skallet rommer
Når det gjelder den «tomme» berømmelsen, kan man alltids hevde at andre former for menneskelig utfoldelse er å foretrekke. Men den er neppe tom i betydningen meningsløs eller funksjonsløs, iallfall ikke for dem som deltar. Medieforskningens kunnskap om deltakernes motiver og refleksjoner rundt deltakelse, stammer særlig fra forskning på diskusjonsprogrammer, spillprogrammer og etter hvert realityprogrammer. Her avhenger mye av hva slags programmer det konkret er snakk om. En del former for motivasjon går likevel igjen. Noen sier de vil ut med et spesielt budskap, en mening i en politisk sak eller et budskap om sitt forhold til andre i samfunnet. Det gjelder blant annet dem som ikke har noen selvsagt tilgang til kategorien «vanlig person». Homofile kan for eksempel melde seg på for å få fram at også de i grunnen er som alle andre.
    Andre motiver er mindre «høyverdige», de har med opplevelser heller enn med meninger og holdninger å gjøre. Mange oppgir det å bli sett og det å bli kjent som begrunnelser. Slik sett er det liten tvil om at «møll» finnes blant deltakerne, i betydningen folk som søker berømmelse i medienes lys for berømmelsens egen skyld. Men mange bruker andre ord. For eksempel snakker de om det å søke spenning i livet, eller om det å utfordre seg selv; dette er deltakere som vil teste sine egne grenser og reaksjoner. I forskningsstudien «Sjekking på TV» oppga dessuten flere at de deltok etter initiativ fra venner og familie.

Mediedeltakelse i et mediesamfunn
I tillegg til å kartlegge deltakelsens omfang og konkrete former, har forskere også jobbet med mer overordnede forklaringer på hvorfor mediedeltakelse griper om seg. Én mulig måte å angripe saken på, er via den særegne statusen vanlighet har i moderne samfunn. Selve uttrykket «vanlige folk» kan gi noen et visst ubehag, hvis de er opptatt av at alle individer i prinsippet er forskjellige. Samtidig er det unektelig slik at det siste drøye hundreåret i stor grad har handlet om en framvekst av felles rettigheter og allmenn verdighet for det vanlige mennesket, den «jevne mann og kvinne». I moderne velferdsdemokratier er det etablert som prinsipp at vi alle har rett til å gjøre oss gjeldende på offentlige arenaer. Samtidig ser vi en stigende grad av individualisering, der enkeltpersoner i større grad møter utfordringer om å selv aktivt skape sin identitet. Det ser ut til å føre med seg et utbredt ønske om å markere overfor andre at man er noe særskilt, at man «skiller seg ut fra massen».
    Denne individuelle markeringstrangen ser ut til å kreve et større publikum enn hva familien og vennekretsen kan gi. Derfor spres den ut i offentligheten, og det skjer gjennom mediene. De fleste ser ut til å være enige om at dagens samfunn er et mediesamfunn, og det betyr blant annet at medieformidling dominerer de offentlige arenaene. Hvis mediene er blitt et slikt sentrum i samfunnet, er det kanskje ikke så rart at folk trekkes mot dem. Det er der både makta og moroa finnes, så hvor ellers skulle vanlige folk ønske å gå for å vise hvem de er, om det så bare skulle dreie seg om Andy Warhols berømte «fifteen minutes of fame»?

Videre lesning: Eva Bakøy og Trine Syvertsen (red.) Sjekking på TV. Oslo 2001. Espen Ytreberg: «Folkevandringen inn i mediene». Dagbladet 10/10 2006. Espen Ytreberg: «Det ekspanderende selvet. Om deltakelse i reality-TV.»
http://www.vinduet.no/tekst.asp?id=351

Se alle ›

Aud schønemann-prisen til birgitte victoria svendsen - 4. november 2013

Les hele saken ›

Ny adm. dir. og toleder-modell på oslo nye teater fra nyttår - 30. oktober 2013

Les hele saken ›

Ti vil bli administrerende direktør på oslo nye teater - 21. august 2013

Les hele saken ›

Neste kamp – en hundreårskrønike fra vålerenga på hovedscenen - 3. juni 2013

Les hele saken ›

Bystyret har i kveld bestemt at oslo nye teater blir prosjektteater. - 7. mars 2013

Les hele saken ›

Teatersjef ved oslo nye teater med tiltredelse 1. januar 2014 - 13. september 2012

Les hele saken ›

Jonas gardell på hovedscenen fredag 7.- og lørdag 8. oktober - 3. oktober 2011

Les hele saken ›

Jonas gardell på hovedscenen fredag 7/10 og lørdag 8/10 - 3. oktober 2011

Les hele saken ›

Se filmer fra våre forestillinger på smarttelefonen! - 6. september 2011

Les hele saken ›

Møt den farligste mannen fra chicagos underverden i grensen! - 5. april 2011

Les hele saken ›

Baby universe – supertilbud for nyhetsbrevmottagere! - 24. mars 2011

Les hele saken ›

Vår for min indre musikant – mel brooks om the producers - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Underholdningsteatrets ridder – intervju med anders aldgård - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Vår for min indre musikant – mel brooks om the porducers - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Sjarmerende tanntroll premiereklare på trikkestallen - 11. januar 2011

Les hele saken ›

Flammende forsvar for oslo nye teater i dagbladet - 23. november 2010

Les hele saken ›

Hilde louise asbjørnsen vant dirigentkonkurransen maestro - 15. november 2010

Les hele saken ›

Hilde louise andersen vant dirigentkonkurransen maestro - 14. november 2010

Les hele saken ›

For konge og fedreland – shabana rehman i nasjonens tjeneste - 2. november 2010

Les hele saken ›

Ferske beats, blodig gatejustis, ung kjærlighet og shakespeare - 27. oktober 2010

Les hele saken ›

Opplev trollbyen i produksjon! under oslo kulturnatt - 15. september 2010

Les hele saken ›

Prosjektarbeid for lærere i 10. klasse og videregående skole - 24. august 2010

Les hele saken ›

The producers – neste store musikal på oslo nye teater - 17. august 2010

Les hele saken ›

Oslo nye teater ønsker velkommen til åpnet hus lørdag 21. august - 17. august 2010

Les hele saken ›

Prisbelønnet roman av karsten alnæs storsatsning på oslo nye teater - 4. juni 2010

Les hele saken ›

Kurt koker hodet: intervju med erlend loe og johannes joner - 27. april 2010

Les hele saken ›

På scenekanten-arrangement med kreftforeningen 16. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

Møt muldvarpen vår på tanum karl johan 13. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

På scenekanten-arrangement med kreftforeningen tirsdag 16. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

Spring awakening: seksuell oppvåkning – fra sorg til glede og berikelse? - 26. januar 2010

Les hele saken ›

Spring awakening: finnes det en plass for meg? av kjersti horn - 26. januar 2010

Les hele saken ›

Kalenderpikene: skjebnedager – historien om kalenderpikene - 15. januar 2010

Les hele saken ›

Kalenderpikene: hva er the women´s institute (wi)? - 15. januar 2010

Les hele saken ›

Jo strømgren i samarbeid med tysk kunstner om hamsun-forestilling - 24. november 2009

Les hele saken ›

Aud schønemann-prisen til skuespiller jan martin johnsen - 22. oktober 2009

Les hele saken ›

Få med deg høstsonaten og på scenekanten onsdag 7. oktober - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Festforestilling til inntekt for aud schønemann-statue - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Få med deg høstsonaten og på scenekanten 7. oktober - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Festforestilling til inntekt for aud schønemann-skulptur - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Høstferietilbud på peer gynt – en vandreforestilling - 23. september 2009

Les hele saken ›

Studiemateriell for peer gynt-en vandreforestilling - 14. september 2009

Les hele saken ›

Peer gynt-en vandreforestilling: om de medvirkende - 10. september 2009

Les hele saken ›

Intensjonsavtale mellom kirkens nødhjelp og oslo nye teater - 9. juni 2009

Les hele saken ›

Norsk dramatikkfestival 2009 går av stabelen denne uken! - 25. mai 2009

Les hele saken ›

Avlyst forestilling edvard munch-alfa og omega i kveld - 18. februar 2009

Les hele saken ›

Edvard munch-alfa og omega: intervju med øystein røger - 4. februar 2009

Les hele saken ›

Siste forestillinger på singin’ in the rain og et dukkehjem - 3. november 2008

Les hele saken ›

Sesongpremiere på jul i blåfjell og jul med prøysen og snekker andersen. - 29. oktober 2008

Les hele saken ›

Ønsker å vise en mindre glossy side av virkeligheten - 26. august 2008

Les hele saken ›

Bli kjent med måne for livets stebarn på litteraturhuset - 14. august 2008

Les hele saken ›

Askeladden og de tre prinsesser i berget det blå: om de som står bak - 1. april 2008

Les hele saken ›

Askeladden og de tre prinsesser i berget det blå – rolleliste - 1. april 2008

Les hele saken ›

Elektra: mennesker og bjørner gjennom tusener av år - 11. mars 2008

Les hele saken ›

Moderne elektra får urpremiere på oslo nye centralteatret - 6. februar 2008

Les hele saken ›

Singin’ in the rain: historien om singin´in the rain - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Singin´in the rain: stepp – en danseform i utvikling - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Singin`in the rain: den stumme eller den støyende kunst? - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Ryktene svirrer som sjokkerende kjærlighetsforhold. - 24. oktober 2007

Les hele saken ›

Lønns- og personalkonsulent søkes – fast stilling - 8. oktober 2007

Les hele saken ›

Breaking the waves: med et hjerte av gull kan mirakler skje … - 30. august 2007

Les hele saken ›

Breaking the waves: en historie om tro og kjærlighet - 30. august 2007

Les hele saken ›

Arsenikk og gamle kniplinger: om hyllebærvin og arsenikk - 30. august 2007

Les hele saken ›

Arsenikk og gamle kniplinger: menn som kvinner og vice versa - 30. august 2007

Les hele saken ›

Møt saabye christensen til debatt på centralteatret - 19. april 2007

Les hele saken ›

Spellemann på taket: hva vi forlater? ikke stort, bare anatevka - 14. mars 2007

Les hele saken ›

Trenger du en vitamininsprøytning for å komme igjennom vinteren? - 28. februar 2007

Les hele saken ›

Oslo nye teater as søker vikar for markedskonsulent - 31. januar 2007

Les hele saken ›

Audition: 7 mannlige dansere med stepp- og sangerfaring - 22. januar 2007

Les hele saken ›

En himmel full av stjerner: å være vanlig i mediene - 17. januar 2007

Les hele saken ›

En himmel full av stjerner: du kommer til å bli kjendis - 17. januar 2007

Les hele saken ›

Himmel full av stjerner: du kommer til å bli kjendis - 17. januar 2007

Les hele saken ›

Oslo nye teater as søker leder for rekvisittavdelingen - 9. januar 2007

Les hele saken ›

Vinneren av kjempesjansen er spellemann i spellemann på taket - 29. november 2006

Les hele saken ›

Kjempesjansevinner har startet prøver på spellemann på taket - 27. november 2006

Les hele saken ›

Kjempesjansevinner ihar startet prøver på spellemann på taket - 27. november 2006

Les hele saken ›

Oslo nye teater søker statister til en himmel full av stjerner! - 11. oktober 2006

Les hele saken ›

Om bruk av rollespill i litteraturundervisningen - 15. september 2006

Les hele saken ›

Teacher-in-role as «polonius» – students-in-role as rosenkrantz and guildenstern – as exposition - 15. september 2006

Les hele saken ›

Anders jahres kulturpris til svein sturla hungnes - 11. september 2006

Les hele saken ›

Manndomsprøven: alderdomsprøven av s. b. osvold - 8. september 2006

Les hele saken ›

Spellemann på taket neste musikal ut på oslo nye teater - 7. september 2006

Les hele saken ›

Ibsenfestivalen med peer gynt på oslo nye centralteatret - 24. august 2006

Les hele saken ›

Ulv og engel – møt leonard cohen på oslo nye hovedscenen - 3. mai 2006

Les hele saken ›

Fruen fra det indiske hav: bollywood-verdens største - 13. mars 2006

Les hele saken ›

Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe… - 25. november 2005

Les hele saken ›