Oslo Nye - Hele byens teater

Kjøp billetter
Kjøp billetter

Breaking the waves – the power of love?

Arkiv

Hovedpersonen Bess ofrer alt, inkludert seg selv, for kjærligheten til sin ektemann Jan. Men hva slags kjærlighet er det Bess praktiserer og på hvilket psykologisk plan er «miraklene» forankret?

Etter bryllupet mellom Bess og Jan, må han vende tilbake til oljeplattformen i Nordsjøen. Dette klarer ikke Bess følelsesmessig å akseptere og hun vender seg mot Gud, og fører forhandlinger med ham. Hun tillegger Gud følgende trussel: «Om du ikke oppfører deg pent, vil jeg ta Jan fra deg». Denne trusselen rammer Bess spesielt hardt, da hun tidligere har mistet sin bror på havet. Hun prøver å kontrollere seg, men hun savner/elsker Jan så desperat at hun ikke holder ut å vente til han kommer hjem. Hun mangler det en i psykologien kaller objektkonstans, dvs. at Jans fravær ikke er det samme som at han er borte for godt.

Magisk tenkning – et ønske går i oppfyllelse…
I desperasjon ber hun Gud om å bringe Jan hjem igjen. Hun blir bønnhørt, men Jan kommer hjem lam. Hun blir overveldet av skyldfølelse over at hennes ønsker har medført slike fatale konsekvenser. Bess praktiserer her en form for magisk tenkning; opplevelsen og overbevisningen om at to atskilte hendelser (Jans arbeidsulykke og hennes savn), har en indre sammenheng.

Senere praktiserer hun dette igjen da hun tror hun kan hele Jans lammelse, påvirke hans livsmot, endog redde hans kjærlighetsevne. Her bør det bemerkes at både Jan og hennes «Gud» oppmuntrer henne til å fortsette med magisk tenkning. Jan fremmer dette ved å be henne om å ta seg en elsker, hvis ikke vil han dø. «Gud» krever at hun nå må bevise sin kjærlighet, all den tid det er hennes barnlige ønske som har ført til ulykken. Bess er i utgangspunktet ikke innstilt på denne typen offer, men siden hun vil gjøre alt for Jan, har behov for å lette sin samvittighet, vil unngå å føle seg hjelpesløs og selv har anlegg for magisk tenkning, lar hun seg til slutt overtale. Troen på at kjærligheten til Jan kan redde ham, som av Jan nå er blitt omdefinert til å handle om å bevise dette gjennom å elske med andre menn, er langt større enn det som måtte oppleves som skam og nedverdigelse.
Svigerinnen, Bess’ mor og legen forsøker å konfrontere Bess med det urealistiske i sammenhengen mellom hennes seksuelle eskapader overfor de lokale sjøfolkene og Jans fysiske og psykiske helse. Svigerinnen anklager Bess for at hun er for mye i fantasien, og at Jan utnytter henne. Bess’ mor appellerer til de negative sanksjonene det religiøse lokalmiljøet vil fremsette. Også legen kommer til kort når Bess sier: «Jeg har alltid vært dum, men jeg har ett talent: Jeg kan tro».

Bess får flere bekreftelser på at troen og offerhandlingene virker, da Jans helse ved to anledninger kommer seg. Svigerinnen sier at dette skyldes tilfeldigheter, men Bess tror at det har med hennes handlinger å gjøre. Etter dette går hun lenger og lenger, i jevn takt med Jans sviktende helse…

Magisk tenkning – en psykologi uten ende…
Magisk tenkning handler om en sammenblanding av årsak og effekt, og en overbevisning om at tenkning er det samme som å gjøre/handle. Tenkning i seg selv kan m.a.o. få skjebnesvangre konsekvenser og det blir farlig med ønsker… Videre handler det om troen på at diverse (symbolske) handlinger så å si kan oppheve eller fjerne en indre ubehagelig tilstand eller et minne. Ved psykiske lidelser dukker magisk tenkning opp i mer ekstreme utgaver, typisk som tvangslidelser eller psykoser. Utgangspunktet for at magisk tenkning skal tre i kraft er ofte at to hendelser oppleves å være forbundet med hverandre, enten i tid eller i en eller annen form for likhet, selv om de ytre sett ikke har noen sammenheng. I dette tilfellet kan en tenke seg at «Guds» trussel om å ta fra henne Jan, slik han tok fra henne broren, som jo er to separate hendelser, likner hverandre tilstrekkelig til å utløse uutholdelig savn og skyldfølelse. Det er fristende å spekulere i om hun har trodd at brors død hadde noe med hennes manglende kjærlighet å gjøre? At hun har gjort for lite for ham, kunne/burde reddet ham eller har ønsket ham død? Ved å redde Jan nå, kan hun således symbolsk sett «gjøre om» tapet av broren.

Bess har en sterk personlighetsmessig tilbøyelighet for magisk tenkning, forsterket gjennom religiøse dogmer (inkludert rednings- og offerfantasier), ubearbeidet tap i forbindelse med brorens dødsfall, og lever i en anti – reflekterende kultur. Med en utpreget tendens til magisk tenkning, følger nødvendigvis en kolossal skyldfølelse, da en så å si får ansvaret for alt det negative som tilfeldigvis skjer. Utover skyldfølelsen, eller kanskje som selve grunnlaget for skyldfølelsen, ligger den makt hun tror hun besitter over skjebnen. Det er noe med selve tanken på at en kan klare det umulige… For å unngå å havne i ren depresjon, får Bess, tross alt, en mulighet til å bøte på dette. Således kommer Jans ønske som bestilt. Gjennom å bli aktiv får hun nå eksportert den indre konflikten, og Bess er etter dette praktisk talt uten indre konflikt. Hun har det i grunnen mye verre før ulykken, enn etter… Å innta horerollen blir derfor en liten pris å betale.
Bess er svært religiøs, og selv om hun er i opprør mot den konservatisme stedets menighet praktiserer, er hun også et produkt av dens tenkning. Religion og magisk tenkning passer som hånd i hanske. Med et slikt utgangspunkt blir en sørgelig overlatt til sin egen isolerte tenkning. Dette på tross av at Bess stadig kommuniserer utgangspunktet for sin tenkning til andre. Problemet er at omgivelsene i møte med provoserende (magiske) forestillinger inntar en formanende holdning. Det er få som forsøker å forstå Bess’ innstilling, og ikke minst, tenkningens opprinnelse. Hadde Bess valgt en mer sosialt akseptert måte å bevise sin kjærlighet på, ville nok omgivelsene også ha reagert annerledes.

Magisk tenkning er en psykologi som går i ring, da et positivt utfall skyldes handlingen, mens et negativt utfall skyldes andre forhold eller at en ikke har trodd (nok), eller i dette tilfelle, ikke har gjort (nok). Helt upåvirket er likevel ikke Bess overfor andres perspektiver, og mot slutten lurer hun også på om hun kanskje tok feil. Men da er det for sent.

Magisk tenkning og vesten
Magisk tenkning virker provoserende på de fleste utenforstående, da de bestrider den indre logikken. En makter så å si ikke å høre på det, før en må ta til motmæle. Provoserende blir også det religiøse aspektet overfor en vestlig kultur, som setter sin lit til den ytre rasjonaliteten. Ekstra provoserende for en moderne kultur blir det jo når en kvinne foretar seg nedverdigende offerhandlinger i det godes tjeneste. Det samme kan sies om å se en uselvstendig og klamrende heltinne, som vil ofre alt for mannen. Bedre blir det ikke når «Gud» hyller Bess’ offer gjennom den ualminnelige symbolske avslutningen.

Magisk tenkning og resten
Er Bess et stort og umodent barn, som baserer sin tenkning på magiske forestillinger? Svaret er naturlig nok ja. Når det er sagt vil jeg si , som Lars von Trier kanskje også ville sagt det, er du selv uten magisk tenkning?

Tar du på deg favorittgenseren før du skal se på en fotballkamp i håp om at det kan bidra til at ditt lag vinner? Lar du være å gå under stiger eller tråkke på fortausstreker? Tolket du fars fravær dit hen at det var noe galt med deg? Har du skyldfølelse for forbudte ønsker, og forsøker du å gjøre dette om/godt igjen ved hjelp av handlinger? Vel, velkommen i klubben.

Så før du aviser Bess som håpløst barnlig og umoderne, vil du kanskje kunne oppdage noe av deg selv?

Se alle ›

Aud schønemann-prisen til birgitte victoria svendsen - 4. november 2013

Les hele saken ›

Ny adm. dir. og toleder-modell på oslo nye teater fra nyttår - 30. oktober 2013

Les hele saken ›

Ti vil bli administrerende direktør på oslo nye teater - 21. august 2013

Les hele saken ›

Neste kamp – en hundreårskrønike fra vålerenga på hovedscenen - 3. juni 2013

Les hele saken ›

Bystyret har i kveld bestemt at oslo nye teater blir prosjektteater. - 7. mars 2013

Les hele saken ›

Teatersjef ved oslo nye teater med tiltredelse 1. januar 2014 - 13. september 2012

Les hele saken ›

Jonas gardell på hovedscenen fredag 7.- og lørdag 8. oktober - 3. oktober 2011

Les hele saken ›

Jonas gardell på hovedscenen fredag 7/10 og lørdag 8/10 - 3. oktober 2011

Les hele saken ›

Se filmer fra våre forestillinger på smarttelefonen! - 6. september 2011

Les hele saken ›

Møt den farligste mannen fra chicagos underverden i grensen! - 5. april 2011

Les hele saken ›

Baby universe – supertilbud for nyhetsbrevmottagere! - 24. mars 2011

Les hele saken ›

Vår for min indre musikant – mel brooks om the producers - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Underholdningsteatrets ridder – intervju med anders aldgård - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Vår for min indre musikant – mel brooks om the porducers - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Sjarmerende tanntroll premiereklare på trikkestallen - 11. januar 2011

Les hele saken ›

Flammende forsvar for oslo nye teater i dagbladet - 23. november 2010

Les hele saken ›

Hilde louise asbjørnsen vant dirigentkonkurransen maestro - 15. november 2010

Les hele saken ›

Hilde louise andersen vant dirigentkonkurransen maestro - 14. november 2010

Les hele saken ›

For konge og fedreland – shabana rehman i nasjonens tjeneste - 2. november 2010

Les hele saken ›

Ferske beats, blodig gatejustis, ung kjærlighet og shakespeare - 27. oktober 2010

Les hele saken ›

Opplev trollbyen i produksjon! under oslo kulturnatt - 15. september 2010

Les hele saken ›

Prosjektarbeid for lærere i 10. klasse og videregående skole - 24. august 2010

Les hele saken ›

The producers – neste store musikal på oslo nye teater - 17. august 2010

Les hele saken ›

Oslo nye teater ønsker velkommen til åpnet hus lørdag 21. august - 17. august 2010

Les hele saken ›

Prisbelønnet roman av karsten alnæs storsatsning på oslo nye teater - 4. juni 2010

Les hele saken ›

Kurt koker hodet: intervju med erlend loe og johannes joner - 27. april 2010

Les hele saken ›

På scenekanten-arrangement med kreftforeningen 16. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

Møt muldvarpen vår på tanum karl johan 13. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

På scenekanten-arrangement med kreftforeningen tirsdag 16. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

Spring awakening: seksuell oppvåkning – fra sorg til glede og berikelse? - 26. januar 2010

Les hele saken ›

Spring awakening: finnes det en plass for meg? av kjersti horn - 26. januar 2010

Les hele saken ›

Kalenderpikene: skjebnedager – historien om kalenderpikene - 15. januar 2010

Les hele saken ›

Kalenderpikene: hva er the women´s institute (wi)? - 15. januar 2010

Les hele saken ›

Jo strømgren i samarbeid med tysk kunstner om hamsun-forestilling - 24. november 2009

Les hele saken ›

Aud schønemann-prisen til skuespiller jan martin johnsen - 22. oktober 2009

Les hele saken ›

Få med deg høstsonaten og på scenekanten onsdag 7. oktober - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Festforestilling til inntekt for aud schønemann-statue - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Få med deg høstsonaten og på scenekanten 7. oktober - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Festforestilling til inntekt for aud schønemann-skulptur - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Høstferietilbud på peer gynt – en vandreforestilling - 23. september 2009

Les hele saken ›

Studiemateriell for peer gynt-en vandreforestilling - 14. september 2009

Les hele saken ›

Peer gynt-en vandreforestilling: om de medvirkende - 10. september 2009

Les hele saken ›

Intensjonsavtale mellom kirkens nødhjelp og oslo nye teater - 9. juni 2009

Les hele saken ›

Norsk dramatikkfestival 2009 går av stabelen denne uken! - 25. mai 2009

Les hele saken ›

Avlyst forestilling edvard munch-alfa og omega i kveld - 18. februar 2009

Les hele saken ›

Edvard munch-alfa og omega: intervju med øystein røger - 4. februar 2009

Les hele saken ›

Siste forestillinger på singin’ in the rain og et dukkehjem - 3. november 2008

Les hele saken ›

Sesongpremiere på jul i blåfjell og jul med prøysen og snekker andersen. - 29. oktober 2008

Les hele saken ›

Ønsker å vise en mindre glossy side av virkeligheten - 26. august 2008

Les hele saken ›

Bli kjent med måne for livets stebarn på litteraturhuset - 14. august 2008

Les hele saken ›

Askeladden og de tre prinsesser i berget det blå: om de som står bak - 1. april 2008

Les hele saken ›

Askeladden og de tre prinsesser i berget det blå – rolleliste - 1. april 2008

Les hele saken ›

Elektra: mennesker og bjørner gjennom tusener av år - 11. mars 2008

Les hele saken ›

Moderne elektra får urpremiere på oslo nye centralteatret - 6. februar 2008

Les hele saken ›

Singin’ in the rain: historien om singin´in the rain - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Singin´in the rain: stepp – en danseform i utvikling - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Singin`in the rain: den stumme eller den støyende kunst? - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Ryktene svirrer som sjokkerende kjærlighetsforhold. - 24. oktober 2007

Les hele saken ›

Lønns- og personalkonsulent søkes – fast stilling - 8. oktober 2007

Les hele saken ›

Breaking the waves: med et hjerte av gull kan mirakler skje … - 30. august 2007

Les hele saken ›

Breaking the waves: en historie om tro og kjærlighet - 30. august 2007

Les hele saken ›

Arsenikk og gamle kniplinger: om hyllebærvin og arsenikk - 30. august 2007

Les hele saken ›

Arsenikk og gamle kniplinger: menn som kvinner og vice versa - 30. august 2007

Les hele saken ›

Møt saabye christensen til debatt på centralteatret - 19. april 2007

Les hele saken ›

Spellemann på taket: hva vi forlater? ikke stort, bare anatevka - 14. mars 2007

Les hele saken ›

Trenger du en vitamininsprøytning for å komme igjennom vinteren? - 28. februar 2007

Les hele saken ›

Oslo nye teater as søker vikar for markedskonsulent - 31. januar 2007

Les hele saken ›

Audition: 7 mannlige dansere med stepp- og sangerfaring - 22. januar 2007

Les hele saken ›

En himmel full av stjerner: å være vanlig i mediene - 17. januar 2007

Les hele saken ›

En himmel full av stjerner: du kommer til å bli kjendis - 17. januar 2007

Les hele saken ›

Himmel full av stjerner: du kommer til å bli kjendis - 17. januar 2007

Les hele saken ›

Oslo nye teater as søker leder for rekvisittavdelingen - 9. januar 2007

Les hele saken ›

Vinneren av kjempesjansen er spellemann i spellemann på taket - 29. november 2006

Les hele saken ›

Kjempesjansevinner har startet prøver på spellemann på taket - 27. november 2006

Les hele saken ›

Kjempesjansevinner ihar startet prøver på spellemann på taket - 27. november 2006

Les hele saken ›

Oslo nye teater søker statister til en himmel full av stjerner! - 11. oktober 2006

Les hele saken ›

Om bruk av rollespill i litteraturundervisningen - 15. september 2006

Les hele saken ›

Teacher-in-role as «polonius» – students-in-role as rosenkrantz and guildenstern – as exposition - 15. september 2006

Les hele saken ›

Anders jahres kulturpris til svein sturla hungnes - 11. september 2006

Les hele saken ›

Manndomsprøven: alderdomsprøven av s. b. osvold - 8. september 2006

Les hele saken ›

Spellemann på taket neste musikal ut på oslo nye teater - 7. september 2006

Les hele saken ›

Ibsenfestivalen med peer gynt på oslo nye centralteatret - 24. august 2006

Les hele saken ›

Ulv og engel – møt leonard cohen på oslo nye hovedscenen - 3. mai 2006

Les hele saken ›

Fruen fra det indiske hav: bollywood-verdens største - 13. mars 2006

Les hele saken ›

Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe… - 25. november 2005

Les hele saken ›