Oslo Nye - Hele byens teater

Kjøp billetter
Kjøp billetter

Breaking the waves: med et hjerte av gull kan mirakler skje …

Arkiv

Det var en gang en liten pike som verken hadde far eller mor… Slik begynner brødrene Grimms eventyr Stjernedalerne om den lille piken som stoler på Vårherre, og gir bort det hun går og står i til dem hun møter på livets vei.

Da hun er ribbet for alt og nattemørket har senket seg, begynner stjernene å falle ned fra himmelen og blir til harde, blanke daler samtidig som hun får en ny trøye av fineste lin. Den lille piken samler dalerne i den nye trøyen og er rik for resten av livet.
Dette eventyret ble siden til fortellingen Gullhjerte; en bildebok som var Lars von Triers barndoms yndlingsbok. Fortellingen om Gullhjerte er en tanke annerledes selv om også hun er foreldreløs, vandrer ut i verden og uten bekymring gir bort det lille hun har til dem hun møter – for hun klarer seg nok, tenker hun i sin ensomhet mens hun ber sin aftenbønn før hun sovner.
Da er det at miraklet også inntreffer for Gullhjerte; stjerner daler ned fra himmelen og blir til penger. – Nå klarer jeg meg nok, utbryter Gullhjerte. Men historien ender denne gangen ikke her, for som i alle riktig gode eventyr finnes det i fortellingen om Gullhjerte en prins. – Jeg er gutten som du ga din trøye. Ditt hjerte er av gull, derfor vil jeg ha deg til prinsesse, sier gutten til Gullhjerte. – Ta da mitt hjerte. Jeg klarer meg nok, svarer hun ham. I bildeboken ser vi Gullhjerte som får krone på sitt hode, og prinsens store, flotte slott i den blå horisonten.
Nå stopper ikke utviklingen av fortellingen om selvutslettende små pikebarn her. Lille Gullhjerte ble nemlig Lars von Triers inspirasjonskilde til godhetens kvinneskikkelser i filmene som nå omtales som hans Gullhjerte-trilogi; Breaking the Waves (1996), Idiotene (1998) og Dancer in the dark (2000).

Men det er ikke bare i eventyrenes og filmens verden det fortelles om uselviske mennesker og deres skjebne. Prinsens ord til Gullhjerte «Jeg er gutten som du ga din trøye.» minner unektelig om ordene i Matteus 25,36: «jeg var uten klær, og dere kledde meg,». Felles for eventyret Stjernedalerne, Gullhjerte og denne delen av domsfortellingen hos Matteus er fokuseringen på hvordan uselviske menneskers gjerninger belønnes. Den store forskjellen ligger i at den nytestamentlige fortellingen er alene om også å redegjøre for konsekvensene for de selviske menneskers gjerninger; nemlig evig fortapelse.
Fordi Stjernedalerne tilføyer at den lille piken setter sin lit til Vårherre og at Gullhjerte i sin ensomhet ber sin aftenbønn, forsterkes fortellingenes kristne referanse. I Breaking the Waves velger da også Lars von Trier å være tro mot sin barndoms inspirasjonskilde og dens parallellfortelling i Bibelen om livets to utganger for mennesket; frelse og fortapelse.
Von Trier gjør dette ved å bytte ut skogen i eventyrene med en skotsk kystlandsby, hav og klipper. Bess gis i tillegg et sosialt miljø: familie og tilknytning til et kristent miljø. For å ivareta fortapelsesaspektet er det miljøet kalvinsk, fordi ett særtrekk ved kalvinismen er deres lære som sier at Gud har forutbestemt hvilke mennesker som blir frelst og hvem som går fortapt. Et annet særtrekk er deres utøving av kirketukt. I Breaking the Waves får Bess erfare at menigheten håndhever sin lære minst like hardt som bølgenes hvitskummende brytning mot klippene. 

Lars von Trier er dessuten raus med bibelsk referanse i Breaking the Waves, men velger sine bibeltekster med omhu. I hans bruk av dem ligger det et kjærlighetsbudskap som bør nå lengre enn der filmdukens horisont forsvinner over havet til Jan. Ser man på filmens åpningsscene, er det kjærlighet og oppstandelse som står i sentrum selv i prøvelsens stund, når Lars von Trier bilde for bilde tar oss med inn i sitt storslåtte altoppofrende kjærlighetsepos om Bess og Jan.
 Derfor åpner filmen med en prolog hvor Bess samtaler med Gud og får Guds velsignelse til å gifte seg med Jan forutsatt menighetens samtykke. Deretter går filmen over i dens første scene hvor presten preker over Paulus’ første brev til Korinterne 15,3 om Jesu oppstandelse. Presten understreker at dette er kjernen i deres tro. Etter prekenen tar menigheten stilling til Bess’ forespørsel om ekteskapsinngåelse. Bess får sitt trefoldige ja; fra Jan, fra Gud – og fra menigheten.
Litt lengre ut i filmen kommer pastor Peters` radiotale over Ruths bok i Det gamle testamentet som han gir beskrivelsen: en bok om kjærlighet. Ruth er en kvinne som når mannen dør, står uten sikkerhet og beskyttelse. Bess hører ikke denne prekenen, men hun kjenner historien om Ruth.

Fra von Triers hånd er Ruths skjebne et fortellermessig forvarsel og en parallell til den prøvelsens vei Bess kommer til å måtte gå. Det går både Ruth, Gullhjerte og den lille piken i Stjernedalerne vel til slutt. Man forventer derfor samme skjebne for Bess. Men er det kunstnerisk mulig å gjøre det troverdig? Ja, mener Lars von Trier; for har man et hjerte av gull slik som Bess og hennes medsøstre, kan mirakler skje …

GULLHJERTE
– Eventyret om piken som ble prinsesse

Langt, langt inne i en stor skog lå et ensomt lite hus, og i det lille huset bodde en liten pike som var så eiegod og snill at hun ble kalt for Gullhjerte. Men Gullhjerte var svært fattig og ensom i verden. Hun hadde verken far eller mor. Ilden i ovnen var snart brent ut, og alt hun hadde å spise var en liten kake. Da det ble aften, og Gullhjerte ble både trett og søvnig, la hun seg i skogen for å sove. «Det er litt ensomt her» sa Gullhjerte, «men jeg ber aftenbønnen min, så klarer jeg meg nok.»
Neste dag møtte hun en stakkars liten pike som frøs så skrekkelig på hodet. Gullhjerte ga henne luen sin og sa: «Ta den, lille pike, jeg klarer meg nok.»
På en bro møtte hun en liten gutt som frøs for han hadde ingen jakke på seg. Da tok Gullhjerte av seg sin jakke og ga den til gutten. «Bare ta den,» sa hun til gutten, «jeg klarer meg nok.»
Så kom det en vandringsmann forbi som var både gammel og trett. «Ta kjeppen min og støtt deg til den,» sa Gullhjerte, «for hvordan det enn går klarer jeg meg nok.»
Nå hadde lille Gullhjerte snart ikke mer å gi bort, så nå var hun meget fattig. Men en aften hendte det noe underlig: det falt stjerner ned fra himmelen over henne, og disse stjernene ble til penger. «Nå klarer jeg meg nok,» sa Gullhjerte.
Og en vakker dag kom en flott prins og fridde til Gullhjerte. «Jeg er gutten du ga din jakke. Ditt hjerte er av gull, derfor vil jeg ha deg til prinsesse.» «Ta mitt hjerte» sa Gullhjerte. «Jeg klarer meg nok.»

Se alle ›

Aud schønemann-prisen til birgitte victoria svendsen - 4. november 2013

Les hele saken ›

Ny adm. dir. og toleder-modell på oslo nye teater fra nyttår - 30. oktober 2013

Les hele saken ›

Ti vil bli administrerende direktør på oslo nye teater - 21. august 2013

Les hele saken ›

Neste kamp – en hundreårskrønike fra vålerenga på hovedscenen - 3. juni 2013

Les hele saken ›

Bystyret har i kveld bestemt at oslo nye teater blir prosjektteater. - 7. mars 2013

Les hele saken ›

Teatersjef ved oslo nye teater med tiltredelse 1. januar 2014 - 13. september 2012

Les hele saken ›

Jonas gardell på hovedscenen fredag 7.- og lørdag 8. oktober - 3. oktober 2011

Les hele saken ›

Jonas gardell på hovedscenen fredag 7/10 og lørdag 8/10 - 3. oktober 2011

Les hele saken ›

Se filmer fra våre forestillinger på smarttelefonen! - 6. september 2011

Les hele saken ›

Møt den farligste mannen fra chicagos underverden i grensen! - 5. april 2011

Les hele saken ›

Baby universe – supertilbud for nyhetsbrevmottagere! - 24. mars 2011

Les hele saken ›

Vår for min indre musikant – mel brooks om the producers - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Underholdningsteatrets ridder – intervju med anders aldgård - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Vår for min indre musikant – mel brooks om the porducers - 20. januar 2011

Les hele saken ›

Sjarmerende tanntroll premiereklare på trikkestallen - 11. januar 2011

Les hele saken ›

Flammende forsvar for oslo nye teater i dagbladet - 23. november 2010

Les hele saken ›

Hilde louise asbjørnsen vant dirigentkonkurransen maestro - 15. november 2010

Les hele saken ›

Hilde louise andersen vant dirigentkonkurransen maestro - 14. november 2010

Les hele saken ›

For konge og fedreland – shabana rehman i nasjonens tjeneste - 2. november 2010

Les hele saken ›

Ferske beats, blodig gatejustis, ung kjærlighet og shakespeare - 27. oktober 2010

Les hele saken ›

Opplev trollbyen i produksjon! under oslo kulturnatt - 15. september 2010

Les hele saken ›

Prosjektarbeid for lærere i 10. klasse og videregående skole - 24. august 2010

Les hele saken ›

The producers – neste store musikal på oslo nye teater - 17. august 2010

Les hele saken ›

Oslo nye teater ønsker velkommen til åpnet hus lørdag 21. august - 17. august 2010

Les hele saken ›

Prisbelønnet roman av karsten alnæs storsatsning på oslo nye teater - 4. juni 2010

Les hele saken ›

Kurt koker hodet: intervju med erlend loe og johannes joner - 27. april 2010

Les hele saken ›

På scenekanten-arrangement med kreftforeningen 16. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

Møt muldvarpen vår på tanum karl johan 13. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

På scenekanten-arrangement med kreftforeningen tirsdag 16. februar - 8. februar 2010

Les hele saken ›

Spring awakening: seksuell oppvåkning – fra sorg til glede og berikelse? - 26. januar 2010

Les hele saken ›

Spring awakening: finnes det en plass for meg? av kjersti horn - 26. januar 2010

Les hele saken ›

Kalenderpikene: skjebnedager – historien om kalenderpikene - 15. januar 2010

Les hele saken ›

Kalenderpikene: hva er the women´s institute (wi)? - 15. januar 2010

Les hele saken ›

Jo strømgren i samarbeid med tysk kunstner om hamsun-forestilling - 24. november 2009

Les hele saken ›

Aud schønemann-prisen til skuespiller jan martin johnsen - 22. oktober 2009

Les hele saken ›

Få med deg høstsonaten og på scenekanten onsdag 7. oktober - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Festforestilling til inntekt for aud schønemann-statue - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Få med deg høstsonaten og på scenekanten 7. oktober - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Festforestilling til inntekt for aud schønemann-skulptur - 1. oktober 2009

Les hele saken ›

Høstferietilbud på peer gynt – en vandreforestilling - 23. september 2009

Les hele saken ›

Studiemateriell for peer gynt-en vandreforestilling - 14. september 2009

Les hele saken ›

Peer gynt-en vandreforestilling: om de medvirkende - 10. september 2009

Les hele saken ›

Intensjonsavtale mellom kirkens nødhjelp og oslo nye teater - 9. juni 2009

Les hele saken ›

Norsk dramatikkfestival 2009 går av stabelen denne uken! - 25. mai 2009

Les hele saken ›

Avlyst forestilling edvard munch-alfa og omega i kveld - 18. februar 2009

Les hele saken ›

Edvard munch-alfa og omega: intervju med øystein røger - 4. februar 2009

Les hele saken ›

Siste forestillinger på singin’ in the rain og et dukkehjem - 3. november 2008

Les hele saken ›

Sesongpremiere på jul i blåfjell og jul med prøysen og snekker andersen. - 29. oktober 2008

Les hele saken ›

Ønsker å vise en mindre glossy side av virkeligheten - 26. august 2008

Les hele saken ›

Bli kjent med måne for livets stebarn på litteraturhuset - 14. august 2008

Les hele saken ›

Askeladden og de tre prinsesser i berget det blå: om de som står bak - 1. april 2008

Les hele saken ›

Askeladden og de tre prinsesser i berget det blå – rolleliste - 1. april 2008

Les hele saken ›

Elektra: mennesker og bjørner gjennom tusener av år - 11. mars 2008

Les hele saken ›

Moderne elektra får urpremiere på oslo nye centralteatret - 6. februar 2008

Les hele saken ›

Singin’ in the rain: historien om singin´in the rain - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Singin´in the rain: stepp – en danseform i utvikling - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Singin`in the rain: den stumme eller den støyende kunst? - 24. januar 2008

Les hele saken ›

Ryktene svirrer som sjokkerende kjærlighetsforhold. - 24. oktober 2007

Les hele saken ›

Lønns- og personalkonsulent søkes – fast stilling - 8. oktober 2007

Les hele saken ›

Breaking the waves: med et hjerte av gull kan mirakler skje … - 30. august 2007

Les hele saken ›

Breaking the waves: en historie om tro og kjærlighet - 30. august 2007

Les hele saken ›

Arsenikk og gamle kniplinger: om hyllebærvin og arsenikk - 30. august 2007

Les hele saken ›

Arsenikk og gamle kniplinger: menn som kvinner og vice versa - 30. august 2007

Les hele saken ›

Møt saabye christensen til debatt på centralteatret - 19. april 2007

Les hele saken ›

Spellemann på taket: hva vi forlater? ikke stort, bare anatevka - 14. mars 2007

Les hele saken ›

Trenger du en vitamininsprøytning for å komme igjennom vinteren? - 28. februar 2007

Les hele saken ›

Oslo nye teater as søker vikar for markedskonsulent - 31. januar 2007

Les hele saken ›

Audition: 7 mannlige dansere med stepp- og sangerfaring - 22. januar 2007

Les hele saken ›

En himmel full av stjerner: å være vanlig i mediene - 17. januar 2007

Les hele saken ›

En himmel full av stjerner: du kommer til å bli kjendis - 17. januar 2007

Les hele saken ›

Himmel full av stjerner: du kommer til å bli kjendis - 17. januar 2007

Les hele saken ›

Oslo nye teater as søker leder for rekvisittavdelingen - 9. januar 2007

Les hele saken ›

Vinneren av kjempesjansen er spellemann i spellemann på taket - 29. november 2006

Les hele saken ›

Kjempesjansevinner har startet prøver på spellemann på taket - 27. november 2006

Les hele saken ›

Kjempesjansevinner ihar startet prøver på spellemann på taket - 27. november 2006

Les hele saken ›

Oslo nye teater søker statister til en himmel full av stjerner! - 11. oktober 2006

Les hele saken ›

Om bruk av rollespill i litteraturundervisningen - 15. september 2006

Les hele saken ›

Teacher-in-role as «polonius» – students-in-role as rosenkrantz and guildenstern – as exposition - 15. september 2006

Les hele saken ›

Anders jahres kulturpris til svein sturla hungnes - 11. september 2006

Les hele saken ›

Manndomsprøven: alderdomsprøven av s. b. osvold - 8. september 2006

Les hele saken ›

Spellemann på taket neste musikal ut på oslo nye teater - 7. september 2006

Les hele saken ›

Ibsenfestivalen med peer gynt på oslo nye centralteatret - 24. august 2006

Les hele saken ›

Ulv og engel – møt leonard cohen på oslo nye hovedscenen - 3. mai 2006

Les hele saken ›

Fruen fra det indiske hav: bollywood-verdens største - 13. mars 2006

Les hele saken ›

Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe… - 25. november 2005

Les hele saken ›